Eva Viestová Samospráva

Poslanci o bystrickom mori: 30 000 € na štúdiu presunuli na opravu výtlkov

Vyrovnaný rozpočet vo výške 47,7 milióna eur schválili banskobystrickí poslanci na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ). Schválili ho jednomyseľne s vyše desiatimi zmenami na základe návrhov poslancov.

„Jedno oko sa mi smeje a jedno plače,“ reagoval na margo schválenia rozpočtu primátor Peter Gogola. „Smeje sa preto, lebo som rád, že máme schválený rozpočet, nebolo to ľahké. Plače preto, lebo ma úprimne mrzí, že sa nám nepodarilo presvedčiť poslanecký zbor o tom, aká podstatná je priorita budovanie a podpora cestovného ruchu,“ odôvodnil primátor.

Viac na výtlky

Ako pokračoval, mal tým na mysli napríklad aj presunutie prostriedkov určených na turizmus na detské ihrisko. „To vlastne potvrdzuje, že poslanci chápu a vnímajú potreby svojho volebného obvodu, ale v tejto chvíli asi nie sú stále stotožnení s tým, že cestovný ruch by bol odpoveďou na otázku "Ako ďalej Banská Bystrica?“ dodal Gogola.

Aj finančná podpora vo výške 30 000 eur pre štúdiu uskutočniteľnosti projektu „More“, ktorý predstavilo v pondelok médiám vedenie mesta a ktorý by mal vzniknúť prestavbou plážového kúpaliska, bola presunutá na opravu výtlkov. Ako sa vyjadril ekonomický námestník mestského úradu Branislav Slaný, aktuálne dochádza k oddlžovaniu mesta. „V rámci hlavnej stratégie mesta oddlžovať ho a nie zadlžovať, sme posilnili splácanie úverov, istín, čiže splácanie starých aj aktuálnych dlhov,“ vysvetlil Slaný.

Podľa jeho slov potešujúce pre občanov je, že výraznou mierou sa navýšili aj dotácie, hlavne v oblasti športu. Menej financií ale napríklad dostane mestská polícia. „Ubrali sme jej, ale ako som spomínal, v podstate ju vraciame na hodnotu roku 2011. V roku 2012 mala mestská polícia v rozpočte o 200.000 eur viac oproti roku 2011,“ vysvetlil Slaný. Pokračoval, že účet, ktorý má samospráva už „na stole,“ sú práce zrealizované v rámci zimnej údržby. S tým sa mesto musí vyrovnať. „Bude na to použitý rezervný fond,“ povedal Slaný.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísalo s vládou memorandum, v ktorom sa hovorí o znížení asi 10 percent výdavkov na tovary a služby a asi 5 percent na mzdové nároky. Memorandum sa v rozpočte dodržalo v oblasti miezd, okrem školstva. Vo výdavkoch rozpočtu sú zapracované legislatívne zmeny, ktoré upravujú nárast miezd pedagogických a nepedagogických zamestnancov v školských zariadeniach. „Čo sa týka dodávok tovarov a služieb, tam sa všade nepodarilo dodržať desaťpercentnú kvótu, pretože napríklad v oblasti odpadov sú výdavky na úrovni minulého roku. Niekde nie je technicky alebo zmluvne možné znížiť aritmeticky o desať percent výdavky,“ uzavrel Slaný.

Riziká podľa poslanca

Poslanec za klub Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS Jakub Gajdošík uviedol, že v rozpočte vidí niektoré riziká. „Najmä v komunálnych službách, čo je údržba, svietenie, odpady, kde sú položky podľa mňa podhodnotené oproti skutočným faktúram, ktoré mestu prídu. Ale viem si predstaviť, že tieto veci budeme riešiť počas roka zmenami rozpočtu,“ uviedol Gajdošík.

V rozpočtovom provizóriu vstúpilo mesto do roku 2013, na decembrovom MsZ primátor návrh rozpočtu stiahol, taktiež ho stiahol na februárovom zasadnutí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM