Monika Obrtalová Rôzne

Poslanci budú rozhodovať aj o optimalizácii siete škôl

Prvému výjazdovému zasadnutiu zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré sa uskutoční v stredu 27. apríla v Banskej Štiavnici, bude dominovať návrh na optimalizáciu siete škôl a školských zariadení v kraji. Informoval o tom ho

Materiál sa týka 11 škôl v kraji. Optimalizácia je podľa predsedu BBSK Vladimíra Maňku nevyhnutá, pretože v školách v kraji od roka 2005 ubudla štvrtina žiakov a BBSK musí aj pri normatívnom financovaní škôl zabezpečiť čo najlepší systém vzdelávania. Zmeny sú plánované od nového školského roka a týkajú sa škôl v Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Poltári, Banskej Štiavnici a vo Zvolene. „Ak poslanci tento návrh schvália, do konca roka sa ušetrí 226.000 eur – od septembra do decembra,“ uviedol Hajnala. Budúci rok by sa ušetrená suma mohla pohybovať od milióna do 1.200.000 eur.

Zastupiteľstvo sa bude zaoberať aj analýzou sociálno–ekonomickej situácie okresu Banská Štiavnica a návrhmi na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti v rámci BBSK. Medzi dôležité body patrí aj dohoda medzi BBSK a Záporožskou oblastnou štátnou administráciou Ukrajiny o obchodnej, ekonomickej, vedeckej, technologickej a kultúrnej spolupráci. Na rokovaní zastupiteľstva vystúpi aj predseda Záporožskej oblastnej štátnej administrácie Ukrajiny Boris Petrov. Predseda BBSK predloží poslancom aj dve personálne zmeny – návrh na vymenovanie riaditeľky Krajskej knižnice Ľ. Štúra vo Zvolene a návrh na vymenovanie riaditeľa/ky Divadla JGT vo Zvolene.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM