Michal Majer Rôzne

Poslanci budú rozhodovať aj o financiách pre školy

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve sa bude rozhodovať aj prerozdelení financií školám a školským zariadeniam. Mesto Banská Bystrica však podľa slov zriaďovateľa súkromnej základnej školy Škola u Filipa Juraja Droppu rozdelí verejným i súkromným škols

Vedúci odboru školstva, športu a kultúry Mesta Banská Bystrica Stanislav Kútik však uviedol, že mesto dostane určitý balík finančných prostriedkov, kde nie je rozpísané, čo patrí školstvu či sociálnej oblasti. O financiách pre školy a školské zariadenia budú rozhodovať mestskí poslanci na utorkovom zasadnutí (29.3.).

Droppa pokračoval, že z podielových daní príde do mesta 7,7 milióna eur na všetky deti bez ohľadu na zriaďovateľa. Týmto všetkým školám sa však rozdelí 6,7 milióna eur. Ako vysvetlil druhú rovinu problému, všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré určuje výšku dotácií z podielových daní, a rozpočet mesta nie sú v súlade. Pretože suma peňazí, ktorá je rozdelená v rozpočte pre verejné školy, je väčšia, ako sa pre ne rozdelí cez VZN.

Kútik uviedol, že nápočet škôl vychádza z určitej metodiky ministerstva financií. Nie je to však metodika na prerozdeľovanie finančných prostriedkov. „Pretože z tejto sumy, ktorá sa dostane z podielových daní, sa musia platiť ďalšie verejnoprospešné činnosti pre občana, ktoré mesto musí zabezpečovať.“ Dodal, že mesto tiež nevie, koľko dostane prostriedkov. Jedna vec je predpoklad a ďalšia realita. Čo sa týka tvorby rozpočtu, nápočet balíka pre jednotlivé školy sa skladá z prenesených kompetencií, podielových daní a vlastných príjmov, ktoré vytvárajú školy a školské zariadenia a sú v celkovej sume zahrnuté.

Aleš Štesko, zriaďovateľ a riaditeľ súkromnej základnej školy Škola Fantázia, na ktorej tiež robia krúžky pre jedno CVČ, uviedol, že v navrhovanom VZN „až tragicky skončili CVČ štátne aj súkromné“. Pokračoval, že je návrh, aby dostali iba polovicu z financií, ktoré mesto dostane na CVČ od štátu. Výrazne to podľa neho zníži kvalitu služby v CVČ alebo to bude viesť k navýšeniu poplatkov. V meste je jedno štátne CVČ, štyri sú súkromné.

Ako Kútik povedal, je pravda, že k najväčšiemu poklesu došlo u CVČ. Nápočet, ktorý urobili pre CVČ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, im vyšiel na úrovni 94 eur na dieťa. Z toho sa vypočítalo pre súkromné a cirkevné školské zariadenia 88 percent. „Ja si dovolím tvrdiť, že aj pri tejto sume CVČ všetky prežijú,“ dodal Kútik.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM