Monika Obrtalová Rôzne

Poslanci BBSK rokovali v Banskej Štiavnici

Po vzore rokovaní vlády Roberta Fica sa aj Banskobystrický samosprávny kraj rozhodol uskutočniť zasadnutie zastupiteľstva mimo sídlo úradu. Prvé výjazdové zasadnutie v tomto volebnom období sa konalo 27. apríla v Banskej Štiavnici.

Po vystúpení mužského speváckeho zboru Štiavničan sa krajskí poslanci preto oboznámili aj s výsledkami Analýzy sociálno-ekonomickej situácie okresu Banská Štiavnica, ktorú predložila primátorka hostiteľského mesta Nadežda Babiaková. Následne schválili konkrétne kroky na jej zlepšenie, ktoré navrhli pracovné komisie už v predvečer rokovania zastupiteľstva. Nasmerované budú na opravy ciest II. a III. triedy, rozvoj stredného školstva, na spoluprácu BBSK pri propagácii Banskej Štiavnice, či na hľadanie investorov do cestovného ruchu.

Poslanci po dlhej rozprave schválili aj optimalizáciu škôl a školských zariadení v kraji. Zmena je podľa predsedu BBSK Vladimíra Maňku nevyhnutná, pretože na školách v kraji od roku 2005 ubudla štvrtina žiakov a BBSK musí aj pri normatívnom financovaní škôl zabezpečiť čo najlepší systém vzdelávania. Od nového školského roku dôjde k zmenám v školách v mestách Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Poltár, Banská Štiavnica a Zvolen. Podľa predbežných odhadov sa tak do konca roku ušetrí 226 tisíc eur, budúci rok by sa ušetrená suma mohla pohybovať od milión do milión 200 tisíc eur.

Zastupiteľstvo schválilo aj dodatok k Zásadám hospodárenia s majetkom BBSK, ktorý reaguje najmä na legislatívne zmeny v tejto oblasti. Taktiež navrhuje zaradiť 20 % príjmu z každého odpredaja nehnuteľného majetku BBSK do Registra investícií toho odvetvia, z ktorého sa nehnuteľný majetok odpredá.

Zastupiteľstvo schválilo aj dva personálne návrhy. Súčasná ekonomická riaditeľka Divadla J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene Jana Raffajová sa stane od mája jeho novou riaditeľkou. Poslanci potvrdili aj vymenovanie Miloty Torňošovej za riaditeľku Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

V závere zasadnutia privítali regionálni poslanci vzácnu návštevu, zástupcov Záporožskej oblastnej štátnej administrácie Ukrajiny, ktorých sprevádzal ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Oleh Havaši. Krajským poslancom sa prihovoril aj predseda Záporožskej oblastnej štátnej administrácie Ukrajiny Boris Petrov. Po krátkej prezentácii o Záporožskom regióne, krajský parlament schválil uzavretie Dohody medzi BBSK a Záporožskou oblastnou štátnou administráciou Ukrajiny o obchodnej, ekonomickej, vedeckej, technologickej a kultúrnej spolupráci.

Zdroj: vucbb.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM