Správy

POMOC pre malých pacientov bystrickej nemocnice: Odštartovala ZBIERKA na Auto nádeje

Bezplatnou prepravnou službou Svetielka nádeje uľahčujú malým pacientom náročný proces liečby. Chýba im však auto.

Ilustračný obrázok k článku POMOC pre malých pacientov bystrickej nemocnice: Odštartovala ZBIERKA na Auto nádeje
Zdroj: TASR

Občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje, ktoré pomáha detským pacientom s onkologickým a iným vážnym ochorením, ako aj ich rodinám, rozbehlo v týchto dňoch zbierku na nové auto do prepravnej služby. Potrvá 45 dní s cieľom vyzbierať 45-tisíc eur.

Bezplatná preprava

Ako vysvetlila Katarína Michalčíková z OZ, deti s onkologickým ochorením musia počas liečby pravidelne cestovať medzi ich domovom a nemocnicou v Banskej Bystrici, pri ktorej pôsobí Svetielko nádeje. Nie každá rodina má však možnosť individuálnej dopravy alebo prostriedky, aby si vhodnú dopravu zabezpečila. Bezplatnou prepravnou službou Svetielka nádeje tak uľahčujú malým pacientom náročný proces liečby.

„Vyčerpávajúca liečba chemoterapiou a rádioterapiou okrem rakoviny ničí aj obranyschopnosť organizmu dieťaťa. Vzhľadom na oslabenú imunitu je dôležité, aby detskí pacienti necestovali v hromadnej doprave alebo v zbernej sanitke s inými chorými ľuďmi. Aj bežné bakteriálne a vírusové ochorenia skomplikujú liečbu, ktorou prechádzajú,“ zdôraznil predseda OZ Pavel Bician.

Auto nádeje

Za 15 rokov fungovania prepravnej služby absolvovali s detskými onkologickými pacientmi cesty na hospitalizácie, ambulantnú liečbu a kontrolné vyšetrenia, ale aj na zdravotné úkony v zahraničí. Služba vybaví denne priemerne tri prepravy a celkovo najazdila už vyše milión kilometrov.

„Autá, ktoré máme k dispozícii, treba často obmieňať, aby spĺňali bezpečnostný a zdravotný štandard. Preto sme sa rozhodli spustiť projekt Auto nádeje – veľká pomoc malým hrdinom,“ dodal riaditeľ Svetielka nádeje Igor Obšajsník s tým, že auto musí byť dostatočne výkonné a mať pohon 4×4, aby zvládlo aj ťažšie terény.

Verejnosť môže zbierku podporiť cez crowfoundingový portál startlab.sk.

V priloženom videu si môžete pozrieť aj novú atrakciu Podpoľania. Pribudlo tam UFO.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM