Aktualizované Krimi

Polícia zadržala bývalú pravú ruku Mikuláša Černáka, podnikateľa Kána

Národná kriminálna agentúra v Banskej Bystrici dnes v ranných hodinách zadržala podnikateľa spájaného s Mikulášom Černákom.

Ilustračný obrázok k článku Polícia zadržala bývalú pravú ruku Mikuláša Černáka, podnikateľa Kána
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ako informuje portál tvnoviny.sk, banskobystrického podnikateľa Jána Kána dnes ráno približne o 8.30 h zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v Banskej Bystrici na ulici. Ján Kán je podozrivý z účasti na únose a vražde najbohatšieho poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka.

„Môžeme potvrdiť, že polícia dnes zadržala Jána K. v súvislosti s vraždou Grzegorza Szymaneka za trestný čin vraždy. V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony. Spisový materiál by mal byť dnes predložený dozorovému prokurátorovi GP SR, ktorý rozhodne o ďalšom postupe v súvislosti so zadržaním obvineného. Vo veci vraždy Szymaneka prokurátor GP SR dostal výsledky právnej pomoci z Poľskej republiky. V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony, po ich vyhodnotení orgány činné v trestnom konaní rozhodnú o ďalšom postupe vo veci,“ uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Pri bossovi

Ján Kán je považovaný za niekdajšiu pravú ruku Banskobystrického bossa Mikuláša Černáka, ktorý si ako jediný z jeho „komplicov“ užíva slobodu. Na 24 hodín skončil v policajnej cele v apríli tohto roku. Vyšetrovateľ ho spolu s Černákom a Milošom Kaštanom obvinil z vraždy Tibora Kohuláka, prostredníctvom ktorého mali získať peniaze za predaj plechov.

Po pár hodinách mu ale obvinenie zrušila prokurátorka generálnej prokuratúry, podľa ktorej policajti nezískali dosť dôkazov. A tie, čo aj získali, boli hodnotené nezákonným spôsobom. Jána Kána prepustili na slobodu.

Vražda Poliaka

Dnešné zatknutie súvisí s Grzegorzom Szymanekom, ktorý patril v 90. rokoch k najbohatším Poliakom. K miliónovým majetkom sa mal dopracovať podvodmi a daňovými únikmi. V Európe ho hľadal Interpol aj mafia. A práve v tej slovenskej „zmizol“. Z verdiktu poľského súdu vyplýva, že sa v roku 1997 po dohode s poľským podsvetím dostal do rúk gangu Mikuláša Černáka.

Szymaneka mali držať na Slovensku pravdepodobne niekde v okolí Podbrezovej. Dvanásteho septembra 1997 mali za neho dostať v Krakove výkupné 400-tisíc nemeckých mariek, čo je v prepočte približne 270-tisíc eur, po výkupné si už ale nikto neprišiel. Hrob poľského podnikateľa našli v roku 1998 v lese pri Polomke s prestrelenou hlavou.

Ilustračné foto, TASR

Mikuláš Černák
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM