Jakub Forgács Krimi

Polícia vyšetruje krádež na bystrickom parkovisku: Tieto slová adresovala vodičom

Zlodeji podľa slov polície striehnu kdekoľvek. Keď opúšťate svoje auto, či je to v meste, pred hypermarketom, pred svojim domom, pred kúpaliskami. Čo odporúčajú muži zákona?

Ilustračný obrázok k článku Polícia vyšetruje krádež na bystrickom parkovisku: Tieto slová adresovala vodičom
5
Galéria

Banskobystrickí policajti vyšetrujú krádež vlámaním, ku ktorej došlo počas minulého týždňa na parkovisku pred hypermarketom na Zvolenskej ceste v Banskej Bystrici. Prvé informácie sme vám priniesli už krátko po nej. „Na tam zaparkovanom osobnom aute neznámy páchateľ rozbil sklo na bočných zadných dverách vozidla a z jeho priestorov ukradol rôzne elektrické pracovné náradie,“ uviedli k prípadu krajskí policajti na svojej facebookovej stránke.

Auto nie je výklad

Ku krádežiam vlámaním do vozidiel však podľa slov polície nedochádza iba v letných mesiacoch. Ide o vlámania, ku ktorým dochádza počas celého roka. Zlodeji striehnu kdekoľvek. Keď opúšťate svoje auto, či je to v meste, pred hypermarketom, pred svojim domom, pred kúpaliskami…

„Vždy treba pamätať, že “auto nie je výklad“,“ upozorňujú muži zákona.

Ďalšie aktuálne správy

Rady policajtov

  • Vo vozidle si nikdy nenechávajte na sedadlách a odkladacích plochách žiadne dôležité a cenné veci
  • Aj zdanlivo bezcenná vec môže zlodeja prilákať. Zlodejovi stačí na krádež vašich vecí len niekoľko sekúnd, počas ktorých sa vzdialite od vozidla
  • Mnohí ľudia si z auta robia výkladnú skriňu a potom sa čudujú, keď im niekto rozbije okno a čo vidí, to zoberie – zapamätajte si, že príležitosť robí zlodeja a sú páchatelia, ktorí takéto príležitosti priam vyhľadávajú
  • Ani pri krátkom opustení vozidla si v ňom nenechávajte cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou.
  • Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor.
  • Mnohí robia chybu aj v tom, že si povedia: „…a veď hodím si to do kufra…“
  • A robia tak práve tam, na mieste, kde auto parkujú… Keď toto budete robiť pred hypermarketom, môžu vás pri tom už sledovať potenciálni páchatelia, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už potom, ako sa hovorí na istotu.
  • Pri opustení vozidla je skutočne dobré, keď si skontrolujete uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať prioritne na strážených a osvetlených parkoviskách.
  • No a čo robiť, keď sa nám už takéto niečo stane… Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu prípadných stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa.
  • Dodržiavaním týchto pár základných odporúčaní a rád budete svoj majetok chrániť a znížite tým riziko, že sa práve vy stanete obeťou takejto trestnej činnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Na bystrickom parkovisku niekto vykradol auto
5
Galéria
Foto: Dominik Slamka
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM