Jakub Forgács Správy

V meste pribudne ďalších 10 kamier: Kde všade na ne narazíme?

V Banskej Bystrici má mestská polícia momentálne namontovaných 12 aktívnych kamier. Od 1. mája by ich malo posilniť 10 ďalších.

Ilustračný obrázok k článku V meste pribudne ďalších 10 kamier: Kde všade na ne narazíme?
Foto: Iveta Hrabovská

Kamier by mohlo byť aj viac

„V rámci realizácie projektu na prelome rokov 2012 – 2013 pribudlo spomínaných 10 kamier,“ informoval nás Pavol Slovák, zástupca náčelníka MsP. Kamery boli umietnené na sídlisku Fončorda, na Partizánskej ceste pri riaditeľstve Pôšt a na Štadlerovom nábreží. Spustiť by sa mali začiatkom mája.

Podľa polície je však v meste mnoho ďalších miest, kde by kamery plnili svoj účel. „Ideálny stav by bol, keby boli kamery umiestnené v čo najväčšom počte, avšak toto je dosť finančne náročné,“ vysvetlil Slovák.

Pomoc pri objasňovaní aj prevencia

Kamerový systém pomáha Policajným zborom, ktoré využívajú záznamy z neho na pomoc pri objasňovaní trestných činov ako aj priestupkov. „Okrem iného má aj preventívny charakter, keďže na miestach, kde sa kamery nachádzajú, nedochádza k takému množstvu protispoločenského správania, ako tomu bolo v období, keď kamerový systém nebol tak rozšírený,“ uviedol Slovák.

Mestská polícia v rámci výkonu služby pomocou kamerového systému v roku 2012 zistila presne neurčené množstvo protispoločenského správania občanov. To okamžite riešila v zmysle platných právnych noriem.

„Presný počet však nie je možné uviesť, nakoľko sa samostatne neevidujú priestupky riešené pomocou kamerového systému,“ dodal na záver Slovák. Z Policajného zboru teda nie je možné presne overiť, koľko záznamov kamerového systému bolo využitých na následné objasnenie priestupkov alebo trestných činov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM