Monika Obrtalová Rôzne

Policajti neváhali

V dopoludňajších hodinách zavítala do budovy Krajského riaditeľstva Policajného zboru prenosná transfúzna stanica nemocnice z Banskej Bystrice v rámci akcie Policajná kvapka krvi. Už po niekoľkýkrát sa aj medzi policajtmi našli čestní darcovia krvi.

„Nie je to po prvý raz, čo nás požiadala transfúzna stanica o dobrovoľné darcovstvo krvi. Aj počas dnešného dňa sa už po niekoľkýkrát aj z radov policajtov našlo veľa dobrovoľných darcov,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. Na riaditeľstvo prišla prenosná transfúzna stanica z banskobystrickej nemocnice. Odber krvi sa uskutočnil od 7.00 do 11.00 hodiny pričom možnosť darovať krv sa týkala všetkých okresov v kraji.

Lekár Milan Bojo z krajskej transfúznej služby v Banskej Bystrici priblížil, že zo 48 darcov neboli zo zdravotného hľadiska schopní darovať krv piati. Pre darovanie krvi totiž museli mať podľa neho v prvom rade primerané hodnoty červeného farbiva. „To znamená, muži nad 135, ženy nad 125.“ Museli mať tiež dobrú hmotnosť, byť zdraví, bez teploty, dobre sa cítiť a byť oddýchnutí. Na otázku, ktorá krvná skupina je najvyhľadávanejšia, Bojo odpovedal, že „zo štatistického hľadiska sa nedá povedať ktorá, lebo teraz konkrétne tí príjemcovia potrebujú také špecifické skupiny, že my si darcov voláme“.

Cez dovolenkové obdobie je problém nájsť primárnu skupinu, ktorá má všetky tie znaky, aby napríklad nedonosené deti alebo onkologickí pacienti mohli byť príjemcami. „Vzácna je práve tá, ktorú v danom čase potrebujeme,“ dodal Bojo. Ako uviedol 38-ročný darca, krv daruje viac-menej pravidelne už od osemnástich rokov. „Ale dnes to bolo len siedmykrát, čiže sú tam dlhšie časové úseky.“ Dodal, že krv sa rozhodol darovať preto, lebo ju „človek niekedy môže sám potrebovať“.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM