Monika Obrtalová Krimi

Pojednávanie s obžalovaným z vraždy brata odročili

Hlavné pojednávanie s 56-ročným Martinom Š. z Hriňovej v okrese Detva, ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania brutálnej vraždy brata, dnes Okresný súd Banská Bystrica odročil. Jeden z prísediacich členov senátu sa totiž z vážnych dôvodov na pojedn

Podľa obžaloby mal Martin Š. vlani 18. mája v spoločnom rodičovskom dome po slovnom konflikte poliať denaturovaným liehom svojho brata a horľavinu následne zapáliť. Obeť v dôsledku toho uhorela. Obžalovaný však tvrdí, že išlo o nešťastnú nehodu a brata usmrtiť nechcel. Aj obhajca na súde uviedol, že zo strany jeho klienta nešlo o vraždu, ale o smrť spôsobenú z nedbanlivosti.

Na začiatku pojednávania v marci obžalovaný Martin Š. na súde vypovedal, že s bratom dobre nevychádzali. Často sa hádali najmä po tom, ako popíjali alkohol. Aj v inkriminovaný deň bol brat v ťažkom stupni opitosti, čo potvrdili i súdni znalci. Podľa nich mal mať v krvi takmer šesť promile alkoholu, aj Martin bol však tiež na hranici ťažkého stupňa opitosti.

Martina brat v kritický deň poslal kúpiť do obchodu alkohol a cigarety. Po tom, ako spolu popíjali, a neskôr aj s istým známym, ho brat vyprovokoval tým, že mu povedal, že je to jeho dom a on v ňom bývať nebude. Neskôr na neho Martin preto vyprskol trochu denaturovaného liehu, avšak horľavinu nezapálil. Tvrdí, že vzbĺkla až vtedy, keď si zapálil cigaretu a zápalku chcel vhodiť do popolníka. Netrafil však, a od nej sa vznietil alkohol rozliaty na stole, pričom sa plameň rozšíril aj na odev jeho brata. Myslel si, že brat sa dostane von, preto z izby odišiel bez toho, aby mu pomohol. V prípravnom konaní ale uviedol, že bratovi povedal, že dom podpáli.

Znalci na súde uviedli, že obžalovaný je emočne labilný a mal pre predchádzajúce konflikty zlosť na poškodeného. Podľa nich bol schopný aj napriek tomu, že požil väčšie množstvo alkoholu, rozpoznať čo koná. Duševnú chorobu u neho vylúčili.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM