Monika Obrtalová Krimi

Podvod s pozemkami za 43 miliónov €. Kauza pokračuje...

Oboznamovaním sa s listinnými dôkazmi a čítaním znaleckých posudkov pokračovalo dnes na Krajskom súde (KS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v kauze Slánske lesy, v ktorej mali obžalovaní Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov podvodne priprav

Obžaloba v tomto prípade bola podaná ešte v roku 2004, hlavné pojednávanie sa začalo v auguste 2009. Podľa slov prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry Márie Trstenskej by mohlo dôjsť k prednesu záverečných rečí ešte tento rok. V prípade sú obžalovaní zo spáchania trestných činov podvodu a falšovania verejných listín traja muži. Podľa obžaloby sa ich mali dopustiť podnikateľ Milan I., notár Ferdinand O. a bývalý riaditeľ Správy katastra v Trebišove Pavol P.

„Predpokladám, že k prednesu záverečných rečí dôjde po vykonaní úplného dokazovania, ak nebudú ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania, môže to byť ešte v priebehu tohto roku,“ uviedla Trstenská. Najvyšší súd SR v minulosti tiež rozhodoval, či sa má vykonávať dokazovanie a hlavné pojednávanie na KS v Banskej Bystrici, Košiciach alebo na Špecializovanom trestnom súde po jeho vzniku, nakoľko prípad sa odohrával na východnom Slovensku. V prípade bolo potrebné vypočuť množstvo svedkov, teraz je v štádiu oboznamovania listinných dôkazov.

Dnešné pojednávanie pokračuje potom, ako bolo odročené v apríli. „Predtým bolo tiež hlavné pojednávanie vykonávané na Okresnom súde v Košiciach, kde boli vypočúvaní svedkovia z Košíc, ktorí sa už nemohli dostaviť do Banskej Bystrice.“ Takisto sa jedno hlavné pojednávanie uskutočnilo vo februári na Okresnom súde 4 v Bratislave, vypočutý bol znalec. Podľa obžaloby chcela trojica obžalovaných ako organizovaná skupina pripraviť SR a ďalších vlastníkov o spomínané pozemky v roku 1998.

Inkriminovanú pôdu získala dnes už nebohá údajná dcéra maďarského grófa Ladislava Károlyiho Mária Dušičková na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. Pôdu následne vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy, s.r.o., kde bol spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky, obžalovaný podnikateľ Milan I. Podľa prokurátorky majiteľkou pôdy sa v roku 1989 Dušičková stala na základe notárskych osvedčení obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve k nehnuteľnostiam.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM