Jakub Forgács Krimi

Podvedení Bystričania prišli o tisíce eur. 90-ročná dôchodkyňa však nenaletela

Drzosť podvodníkov nepozná hraníc. Od dôverčivých dôchodcov lákajú peniaze záludnými spôsobmi. Doplatili na to aj viacerí Bystričania!

Ilustračný obrázok k článku Podvedení Bystričania prišli o tisíce eur. 90-ročná dôchodkyňa však nenaletela
4
Galéria
Zdroj: TASR

„Doposiaľ nezistení páchatelia sa spoločným konaním pokúsili od dôchodkyne (90) z Banskej Bystrice podvodne vylákať sumu 4000 eur. V piatok (22.9.) okolo 9:30 hodine,poškodenú telefonicky kontaktoval páchateľ a pod zámienkou, že je jej zať a okamžite potrebuje peniaze na zaplatenie účtov, ktoré ak hneď nezaplatí, bude mať problémy,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Podvodníkom nenaletela

„Zisťoval, koľko má poškodená u seba finančných prostriedkov a keď mu povedala, že má pri sebe 4000 eur, žiadal ju, aby mu ich dala. Príde si po ne okamžite taxíkom a ďalší deň jej ich vráti. Keď mu dôchodkyňa povedala, že peniaze mu nedá, zatelefonoval jej ďalší páchateľ, ktorý sa predstavil ako príslušník kriminálnej polície. Sleduje osoby, ktoré páchajú takúto trestnú činnosť na starších osobách a pod zámienkou, že peniaze potrebuje na chytenie páchateľov ju žiadal, aby mu v obálke odovzdala 4000 eur,“ pokračovala hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla Faltániová, aj keď to poškodená odmietla urobiť, opakovane ju žiadal, aby peniaze v obálke vyhodila cez okno. V tomto prípade sa poškodená dôchodkyňa nedala oklamať a tak o našetrené úspory neprišla.

Prišli o tisíce eur

Na svoju dôverčivosť však doplatila ďalšia dôchodkyňa (78) z Banskej Bystrice. „V utorok (1.8.) v popoludňajších hodinách jej zatelefonoval páchateľ, ktorý sa nepredstavil a položil jej otázku: „Hádaj kto volá?“. Vtedy sa poškodená začala domnievať, že sa jedná o jej syna a pod zámienkou požičania peňazí na bližšie nešpecifikovaný účel, vylákal od nej 17-tisíc eur,“ povedala hovorkyňa.

„V ten istý deň po opätovných volaniach ďalších 15-tisíc eur a na ďalší deň taktiež po viacerých telefonátoch 30-tisíc eur. Poškodená vo všetkých prípadoch odovzdala peniaze neznámemu mužovi, ktorý sa vydával za kamaráta jej syna. Išlo o muža vo veku 40 až 50 rokov, strednej postavy, ktorý bol vysoký 160 až 170 centimetrov. Podvodným konaním je vznikla škoda 62-tisíc eur,“ uviedla Faltániová.

O svoje peniaze prišiel aj dôchodca (92) z Banskej Bystrice. „Koncom apríla v dopoludňajších hodinách mu zatelefonoval páchateľ, ktorý sa predstavil ako jeho syn a pod zámienkou požičania peňazí k finančnej transakcii vylákal od poškodeného 5-tisíc eur a následne ďalších 2-tisíc eur. Pri odovzdávaní peňazí neznámemu mužovi, páchateľ podal poškodenému mobilný telefón, kde prebiehal hovor s údajným synom poškodeného, ktorý ho ubezpečil, že neznámemu mužovi môže peniaze odovzdať,“ dodala hovorkyňa so slovami, že dôverčivý dôchodca prišiel tak o 7-tisíc eur.

Vo všetkých troch prípadoch vyšetrovateľ v Banskej Bystrici začal trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu, ktorý bol spáchaný na chránených osobách a preto za tento zločin hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov.

Foto: ilustračné

Polícia
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM