Monika Obrtalová Krimi

Podmienečný trest pre vydierača patriacemu k Černákovi

Symbolický podmienečný trest tri mesiace vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 51-ročnému Jozefovi Varhaníkovi, spojeným so skupinou okolo údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Obžalovaný s ďalšími kompl

Skupina vyhrážkami požadovala od obete peniaze za ochranu a pripravila ho o dve autá, ktoré mal na lízing. Prokurátor podal obžalobu na sedem mužov v roku 2002, ale hlavné pojednávanie sa na Okresnom súde vo Zvolene z rôznych dôvodov začalo v roku 2004.

V novembri 2008 senát uznal za vinných Miloša Piliara, Jána Bergera, bratov Viliama a Jozefa Varhaníka, Jaroslava Gubalu, Jána Veliča a Františka Kaštana. Všetci podľa súdu ako organizovaná skupina spáchali trestný čin vydierania a Piliar s Kaštanom aj podvod. Za to im uložil podmienečné tresty dva a jeden rok. U Bergera súd upustil od potrestania, pretože za dostatočný na jeho nápravu považoval trest päť rokov nepodmienečne uložený v roku 2007 za vydieranie iného človeka.

Voči verdiktu sa odvolali obhajcovia Piliara a Jozefa Varhaníka, Kaštan a Gubala. Tvrdili, že dôkazy proti nim boli labilné a rozporné a žiadali oslobodiť, alebo zastaviť trestné stíhanie. Odvolávali sa aj na odstup času od skutku i od vyhlásenia prvostupňového rozsudku. Poukazovali i na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva a Najvyššieho súdu SR, súvisiace s neúmerne dlho trvajúcimi súdnymi konaniami.

Odvolací senát v apríli prerokoval odvolania Piliara, Kaštana a Gubalu. Stotožnil sa s prvostupňovým verdiktom o vine obžalovaných. Avšak vzhľadom na dĺžku konania od skutku im zmiernil tresty na symbolické. Piliar dostal osem mesiacov podmienečne, František Kaštan štyri mesiace a Gubala tri mesiace. U všetkých platí skúšobná doba jeden rok. Za toto konanie mohli dostať nepodmienečné tresty na dva až osem rokov.

Prípad nezvestného Jozefa Varhaníka vtedy sudca vylúčil na samostatné konanie a urobil potrebné kroky, aby obžalovaného dostal na súd. Pretože sa to nepodarilo, sudca konal ako proti ušlému. Na verejnom zasadnutí mu tak ako ostatným potvrdil vinu, ale z rovnakých dôvodov zmiernil trest z dvoch rokov na tri mesiace podmienečne.

Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné. Podľa súdu u Miloša Piliara sú pochybnosti, či je ešte nažive, nebol ale oficiálne vyhlásený za mŕtveho. O Jozefovi Varhaníkovi jeho obhajca vyhlásil, že je pravdepodobne v zahraničí a nebol s ním asi jedenásť rokov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM