Jakub Forgács Hokej

Podľa Handzuša chýba Slovákom ľahkosť, Országh vidí generačnú dieru

Hokejové majstrovstvá Sveta sú v plnom prúde. Ako zhodnotili výkony našich hokejistov hráči majstrovskej Bystrice?

Ilustračný obrázok k článku Podľa Handzuša chýba Slovákom ľahkosť, Országh vidí generačnú dieru
64
Galéria
Zdroj: TASR

Výkony slovenských reprezentantov na majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku pozorne vnímajú aj hokejisti majstrovského HC'05 iClinic Banská Bystrica. Ako problém vidia chýbajúcu ľahkosť a čoraz užšiu hráčsku základňu.

Slováci zatiaľ získali na svetovom šampionáte v A-skupine len tri body, čo ich pasuje skôr do boja o záchranu. „Samozrejme, nikto nie je šťastný ani spokojný. Chalani sa snažia, ale vidno, že im to nejde. Psychika nie je úplne ideálna. V utorňajšom zápase to bolo vidno, že v tretej tretine hrali úplne odlišný hokej. Keď dali gól, tak ich to nakoplo a hrali inak ako predošlé dve tretiny. Vidieť, že psychika u nich funguje. Cítia sa pod tlakom, sú takí zviazaní,“ myslí si Michal Handzuš, majiteľ troch medailí zo svetových šampionátov.

Handzuš vidí tiež paralelu medzi účinkovaním súčasného reprezentačného tímu a družstva spred šiestich rokov, ktoré sa predstavilo pred publikom v Bratislave a Košiciach. „Keď si porovnám domáci šampionát v roku 2011, tak sme mali aj dobré mužstvo, strašne sme chceli, makali sme, ale vždy nám niečo chýbalo. Takisto je to niečo podobné teraz, chýba im ľahkosť. Nevedia dať góly, keď majú šance. Potom prídu chyby v obrane, padnú góly a psychika je opäť horšia,“ zdôraznil najskúsenejší hráč slovenského majstra.

Podľa trénera „baranov“ Vladimíra Országha je problémom čoraz kvalitnejšia svetová špička a tiež výber hráčov, s ktorým pracoval tréner Slovenska Zdeno Cíger: „Musíme si reálne priznať, že už nemáme taký veľký výber hráčov ako sme mali. Odriekli siedmi hráči z NHL a je z toho veľké haló. Predtým, keď siedmi hráči odriekli z reálnych dôvodov, tak si to nikto ani nevšimol, pretože tam boli ďalší pätnásti, ktorí za nich zaskočili. Je tam dosť veľká generačná diera, chýba nám jedna generácia hráčov. Hokej sa veľmi vyrovnáva. Je tam úzka špička, možno piatich, šiestich tímov, ktoré odskakujú ostatným. Všetci ostatní sa vyrovnávajú. My musíme každý rok bojovať, aby sme sa doťahovali na špičku.“

Aj napriek nie najlepším výsledkom na MS však Országh verí vo svetlú budúcnosť slovenského hokeja. „Myslím si, že tento šampionát treba nejako prežiť. Treba chalanov podporiť, pretože to je najviac, čo potrebujú. Robia čo sa dá. Ja si myslím, že slovenský hokej má stále veľký potenciál. My sme to už mohli vidieť či už v extralige tento rok alebo minulý, tribúny boli plné. Ľudia hokejom žijú, či už v Nitre minulý rok alebo v Bystrici v tomto roku. Dvíha sa tiež záujem detí, ale nejaké zmeny bude určite treba. Jedno je pravda, nepríde to z roka na rok. Vychovať nových hokejistov možno zaberie ďalších 12–15 rokov, ale tie prvé kroky sa už začínajú robiť. Musíme nejako prečkať toto ťažké obdobie, ktoré máme a dúfať v lepšie časy.“

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj oslavy titulu baranov na bystrickom námestí!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Na bystrickom námestí vypukli oslavy historického titulu baranov
64
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM