Michal Majer Rôzne

Pod Urpínom sa skončilo rozpočtové provizórium

Na treťom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa hneď v úvode prerokovával jeden z najdôležitejších bodov v rámci fungovania mesta, a to jeho rozpočet. Hoci jeho návrh na roky 2011 až 2013 označila väčšina poslancov za vyvážený a dobrý, viacerí z nich

Odhlasovaná výška rozpočtu na rok 2011 je nakoniec 44.888.826 eur.„Na jednej strane konštatujem, že rozpočet nie je ideálny, ale skutočnosť, že zaň zahlasovalo toľko poslancov ukazuje, že komunikácia je dobrým receptom, aby sme sa dohodli na tom, že chceme spoločne budovať toto mesto,“ povedal tesne po schválení rozpočtu primátor mesta Peter Gogola a pokračoval: „Pripomienky k návrhu rozpočtu neboli tvrdé, ale náročné, pretože sme potrebovali prebrať množstvo detailov a určiť si čo je prioritné a kam môžeme ustúpiť. Chceli sme vyhovieť všetkým, aj keď samozrejme všetkým vyhovieť nemôžeme,“ tvrdil primátor.

Pripomienky k návrhu rozpočtu mali hlavne ľavicoví poslanci. Týkali sa napríklad finančných prostriedkov na revitalizáciu športových zariadení. „Minulý rok boli detailne monitorované všetky školské športové areály a skoro každý potrebuje revitalizáciu. Rozhodne treba začať v priebehu tohto štvorročného obdobia. Na tento účel sme vyčlenili z rozpočtu 100 tisíc eur a účelovo sme sa spolu s opozíciou dohodli vyčleniť z tejto sumy 20 tisíc eur na športový areál v Rudohorskej,“ povedal Ladislav Topoľský, predseda strany Smer-SD.

O finančné prostriedky žiadala ľavica aj v prípade drobných investičných akcií v jednotlivých volebných obvodoch, ktoré majú na starosti poslanci. „Hľadali sme vhodný model ako zadefinovať výšku tohto príspevku, pretože máme 7 volebných obvodov. Rozhodli sme sa vyčleniť 20 tisíc eur pre každý volebný obvod. Teda výdavok dokopy za 140 tisíc eur a zobrali sme ho z administratívy, čiže z chodu tohto úradu. Takýmto spôsobom začne úrad šetriť v prvom rade na sebe. Tieto investície budú použité napríklad na úpravu schodísk, ciest a komunikácií,“ navrhoval poslanec Jakub Gajdošík z SNS, ktorého návrh napokon poslanci schválili.

Návrh rozpočtu na roky 2011 až 2013 bol po dlhom rokovaní schválený aj s väčšinou pripomienok navrhovaných poslancami. „Sme spokojní s rozpočtom po prerokovaní, pretože spĺňa naše ciele a našu dohodu v sociálnej oblasti. Aj preto, aby sme nefungovali v rozpočtovom provizóriu a mesto sa rozvíjalo ďalej sme sa dohodli, že tento rozpočet podporíme,“ povedal člen mestského zastupiteľstva Ladislav Topoľský.

K slovám koalície sa priklonil aj Vladimír Pirošík z Banskobystrickej alternatívy: „Keď nájdete doma prázdnu špajzu, tak sa v prvom rade hneváte, ale keď sa lepšie pozriete a nájdete v nej kilo múky a upečiete z nej chlieb, tak ste najedený. Tento rozpočet je najlepším možným riešením v čase doznievajúcej krízy a v čase, keď predchádzajúce vedenie rozbehlo vo veľkom štýle rozvoj mesta, teda rôzne investície na úver a odklad rôznych splátok. Rozpočet, aký sa podaril dnes, je svojím spôsobom malý zázrak.“

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM