Marcel Páleš Kultúra

Pod Urpínom sa chystá atraktívna novinka: Šikmá veža má mať slnečné hodiny!

V starších dobách už námestie Banskej Bystrice slnečné hodiny raz zdobili. Miestny okrášľovací spolok má za cieľ túto históriu vrátiť. Stane sa ich myšlienka realitou a zatraktívni sa tak banskobystrické námestie?

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom sa chystá atraktívna novinka: Šikmá veža má mať slnečné hodiny!
Zdroj: Dnes24.sk

Juhozápadná strana barokovej nadstavby hodinovej veže na Námestí SNP sa kedysi pýšila slnečnými hodinami. Po požiari boli osadené v roku 1761. Z nich sa zachoval už len ukazovateľ (tzv. stylus). Cieľom je na fasádu veže opätovne umiestniť číselník slnečných hodín.

Dajú sa hlavy dokopy?

Je potrebné, aby sa pre úspešnú realizáciu spojilo mesto Banská Bystrica ako vlastník objektu s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici a tiež Hvezdárňou v Banskej Bystrici. Jej pracovníci už spracovali technickú stránku projektu. Peniaze na podporu projektu by mali putovať z grantov a dotácií od mesta.

Polohy tieňa vypočítané, vzhľad ciferníka navrhnutý

„Na šikmej veži je osadená tyč slnečných hodín. Nie je známe, aká je stará a tiež neexistuje fotografia alebo maľba obsahujúca časovú stupnicu hodín. O doplnenie slnečných hodín časovou stupnicou sa snaží skupina Okrášľovací spolok (p. Predajniansky). My sme na základe ich požiadavky vypočítali polohy tieňa a navrhli prípadný vzhľad ciferníka.“ povedal pre Bystricu 24 Peter Zimnikoval z banskobystrickej hvezdárne.

„Mesto Banská Bystrica môže potvrdiť, že Banskobystrický spolok okrášľovací a ochranný požiadal o dotáciu z rozpočtu mesta na obnovenie kultúrno-historických pamiatok, a to obnovenie slnečných hodín na Mestskej veži a obnovenie druhého zastavenia Krížovej cesty na Španiu Dolinu v Medenom Hámri. Suma požadovanej dotácie je vo výške 2278,45 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM