Monika Obrtalová Rôzne

Pod Poľanou vybudovali obecné kompostoviská

Vzorové obecné kompostoviská pribudli v piatich obciach pod Poľanou. Občianske združenie Priatelia Zeme-CEPA ich vybudovalo v spolupráci s obcami Slatinské Lazy, Poniky, Ľubietová, Valaská a Čierny Balog. Miestne kompostoviská znížia náklady na vývo

OZ zabezpečilo materiál na ich vytvorenie vďaka grantu od Nadácie Ekopolis. V obciach sa vyškolil aj obslužný personál. „Na školeniach sa pracovníci zodpovední za prevádzku kompostovísk dozvedeli, ako správne kompost zakladať, aké typy biologicky rozložiteľných odpadov môžu kompostovať a ako hotový kompost správne použiť,“ informovala mediálna koordinátorka OZ Irena Jenčová.

Výstavbe obecných kompostovísk predchádzal podrobný zber údajov o bioodpadoch v 6152 domácnos­tiach 40 obcí a dvoch miest štyroch mikroregiónov pod Poľanou, informačná kampaň o správnom kompostovaní a výstavba 50 vzorových domácich kompostovísk.

Budovanie obecných kompostovísk je jedným z praktických výstupov projektu Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane. Projekt nadväzuje na doterajšie aktivity OZ v tomto regióne. Jeho zámerom je podporiť systémový prístup k hospodáreniu s bioodpadmi a dobrými príkladmi inšpirovať k podpore kompostovania aj iné vidiecke regióny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM