Jakub Forgács Správy

Počuli ste o NOVINKE pre turistov? S HRADNÝM pasom môžete získať ATRAKTÍVNY poklad, FOTO

Hradný pas je určený deťom, ich rodičom a všetkým, ktorí radi objavujú hrady. Farebné veselé ilustrácie navedú návštevníkov do lokalít Pohronskej hradnej cesty.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste o NOVINKE pre turistov? S HRADNÝM pasom môžete získať ATRAKTÍVNY poklad, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Popri rieke Hron prechádzala v stredoveku významná obchodná cesta, ktorú lemovali strážne hrady, opevnené kaštiele a strážne veže. Dnes Pohronská hradná cesta spája 16 takýchto významných lokalít od Hronského Beňadika po Zvolen. Každá z lokalít je verejne dostupná a návštevníci sa tam môžu kedykoľvek vybrať. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus so slovami, že počas roka sa na vybraných lokalitách Pohronskej hradnej cesty konajú rôzne podujatia – od komentovaných prehliadok až po zážitkové výstupy.

Hradný pas

„Najnovším lákadlom pre objavenie všetkých miest, ktoré dýchajú stredovekou históriou, je hradný pas, respektíve poklad, ktorý môžu návštevníci vďaka nemu získať,“ uviedla.

„Hradný pas je farebná brožúrka, ktorá obsahuje základné informácie o 16 lokalitách Pohronskej hradnej cesty. Každej lokalite je venovaná dvojstránka, pričom v každej dvojstránke je vložený priesvitný papier pre obkreslenie siluety hradu. Keď zavítate na ktorúkoľvek zo 16 lokalít, v jej blízkosti hľadajte drevený hranol s kovovou platničkou, na ktorej je táto silueta umiestnená,“ vysvetľuje princíp hradného pasu Viera Kvasničková z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región GRON a dodáva: „Keď tento drevený hranol nájdete, obkreslite siluetu hradu do Hradného pasu. Potom sa vyberte na ďalšiu a ďalšiu lokalitu Pohronskej hradnej cesty a urobte to isté.“

Cesta za pokladom

Aktivita motivuje k návšteve všetkých 16 lokalít a k získaniu pokladu. „Keď návštevníci navštívia päť hradov, bude z nich objaviteľ začiatočník. Ak to bude 10 hradov, stanú sa dobrodruhom. Keď navštívia všetkých 16 hradov, získajú poklad. Tým je drevená truhlička plná dukátov /sladkých/. Výhru doplnia aj predmety, ktoré nepochádzajú celkom zo stredoveku, ale určite potešia a zídu sa najmä počas výletov nielen na hrady Banskobystrického kraja,“ spomenula Jóbová.

"Naším cieľom je približovať návštevníkom históriu, ktorá je zhmotnená v hradných lokalitách pri rieke Hron. Niektoré hrady sa hrdo týčia nad riekou, niektoré sa takmer stratili pod nánosmi času, zeminy a lístia. Hradný pas zavedie návštevníkov aj do tých lokalít, kde dnes vidíme už len reliéfne pozostatky hradov. A o tom to je: objavovať aj tie menej známe stopy minulosti,“ uviedla Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Jiří Pěč z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorá sa tiež venuje rozvoju tejto tematickej trasy, doplnil: „Chceme u návštevníkov budovať vnímanie Pohronskej hradnej cesty ako komplexného celku so všetkými lokalitami a chceme históriu približovať aj aktivitami určenými detským návštevníkom. Vieme, že rodiny s deťmi sú cieľová skupina, ktorá sa o túto tému zaujíma. Dokázal nám to napríklad úspech komentovaných prehliadok na Zvolenskom zámku alebo na Pustom hrade, kde sme koncept prehliadok prispôsobili detskému divákovi a je o ne veľký záujem.“

Viac o tom, ako a kde Hradný pas získať, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Objavujte hrady popri Hrone hravou formou s Hradným pasom
7
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM