Šport

Pocta pre Bystricu: Postoj mesta ocenili predstavitelia Európskych olympijských výborov

Prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Janez Kocijančič a generálny sekretár EOV Raffaele Pagnozzi poďakovali v oficiálnom liste Slovensku, Banskej Bystrici i Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV).

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Bystricu: Postoj mesta ocenili predstavitelia Európskych olympijských výborov
5
Galéria

V liste ocenili, že napriek zložitej situácii sa rozhodli pokračovať v prípravách na XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže. List adresovali prezidentovi organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica a primátorovi mesta Jánovi Noskovi i prezidentovi SOŠV Antonovi Siekelovi.

V novom termíne

Pre termínovú kolíziu s Hrami XXXII. olympiády v Tokiu sa banskobystrický EYOF posunul o dvanásť mesiacov na obdobie od 24. do 30. júla 2022. Slovenská strana po presune tokijských hier neuvažovala o zrušení podujatia, ale hľadala po konzultáciách s EOV nový termín podujatia.

„Chceme vyjadriť veľkú vďačnosť Vám i Vláde Slovenskej republiky za bezvýhradnú podporu, ktorú ste preukázali voči Európskym olympijským výborom, keď ste súhlasili s presunom Európskeho olympijského festivalu v Banskej Bystrici na rok 2022. Chápeme, že je to obrovský záväzok, obzvlášť v dnešných časoch,“ napísali Janez Kocijančič a Raffaele Pagnozzi.

Neprerušená tradícia

Podľa slovinského a talianskeho funkcionára má rozhodnutie neprerušiť tradíciu EYOF, ktorú založil bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge, pre olympijské hnutie v Európe veľký význam. „Európske olympijské festivaly mládeže sú jedinými udalosťami svojho druhu na kontinente a tiež jediné s veľkým vplyvom na prezentáciu olympijských hodnôt medzi mladými ľuďmi. Pomáhajú im porozumieť hodnotám priateľstva, solidarity a zdravého životného štýlu. Prispievajú k lepším zajtrajškom budúcich európskych generácií v mene mieru a prosperity. V dnešnej nepríjemnej pandemickej situácii platia tieto tvrdenia dvojnásobne. Pretože rozhodnosť, sila a čestnosť sú kľúčmi k víťazstvu nad koronakrízou. Hodnoty, ktoré ste preukázali svojím rozhodnutím, sú dôkazom vašej veľkorysosti,“ tvrdia vrcholní predstavitelia EOV.

Kocijančič i Pagnozzi v závere listu vyjadrili presvedčenie, že XVI. Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici bude úspešný a stane sa veľkou oslavou mladého európskeho športu. Dôkazom podľa nich je aj skutok solidarity, ktorý urobili Slovenský olympijský a športový výbor i mesto Banská Bystrica práve vyjadrením súhlasu usporiadať EYOF v náhradnom termíne. „Za nás Vám môžeme prisľúbiť, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme Vás podporili,“ uviedli na záver listu Janez Kocijančič a Raffaele Pagnozzi. Informácia pochádzajú z tlačovej správy organizátorov EYOF.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrica sa pripravuje na EYOF 2021
5
Galéria
Zdroj: EYOF 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM