Monika Obrtalová Rôzne

Počet chorých na chrípku stále rastie!

V porovnaní s minulým týždňom stúpol v našom kraji počet chorých na akútne respiračné ochorenia o vyše 7 percent a chorých na chrípku až o 42 percent. Táto situácia však stále nie je dramatická, pretože výskyt týchto ochorení je v porovnaní s uplynul

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici v rámci celého Banskobystrického kraja eviduje v týchto dňoch 6608 prípadov ARO a 1171 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade bežných jesenných ochorení horných ciest dýchacích tak aktuálne predstavuje 1982 prípadov na 100 tisíc obyvateľov kraja, chorobnosť na chrípku na 100 tisíc obyvateľov je 351 prípadov.

Na rozdiel od uplynulého týždňa, kedy z dôvodu chrípky neboli zatvorené žiadne školské, či predškolské zariadenia, zatvorili pre vysoké percento chorých detí jednu škôlku v okrese Banská Bystrica. Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Veľký Krtíš, Banská Bystrica, Krupina a Revúca, kde chorobnosť predstavuje od 2520 (okres Revúca) do takmer 4 tisíc prípadov (okres Veľký Krtíš) na 100 tisíc obyvateľov. Chorobnosť na chrípku je opäť najvyššia v okrese Veľký Krtíš, po ňom nasledujú okresy Revúca a Banská Bystrica.

Najvyššiu chorobnosť na ARO (vyše 6 tisíc chorých) na 100 tisíc obyvateľov evidujú epidemiológovia medzi deťmi základných škôl, vysoká je aj chorobnosť adolescentov a ľudí vo veku od 20 až 59 rokov. Takmer na päť percent stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom aj počet komplikácií z uvedených ochorení. V priemere za všetky vekové skupiny sa vyskytlo 86 zápalov pľúc, 99 prípadov zápalu stredného ucha a 141 prípadov zápalov dutín. RÚVZ Banská Bystrica urobil analýzu vývoja respiračných aj chrípkových ochorení na základe hlásenia 62 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM