Michal Majer Rôzne

Počet Bystričanov bez práce klesol

Po júnovom náraste nezamestnanosti došlo v banskobystrickom okrese v mesiaci júl k jej opätovnému poklesu. Aj vďaka oživeniu ekonomiky a sezónnym prácam tak miera nezamestnanosti klesla o 0,02%, zatiaľ čo v iných krajských mestách prevažne rástla. Be

Júlová miera nezamestnanosti v Banskej Bystrici a okolitých obciach dosiahla úroveň 8,69%. Aj keď oproti predchádzajúcemu mesiacu ide len o nepatrný pokles (8,71%), v porovnaní s väčšinou krajských miest je tento výsledok pozitívny. Nezamestnanosť stúpla napríklad v Žiline (nárast o 0,16%), v Trnave (nárast o 0,08%) a dokonca aj v Bratislave, kde dosiahla takmer 4 percentá. Jediným krajským mestom, ktoré zaznamenalo spolu s Banskou Bystricou pokles počtu ľudí bez práce bol Trenčín. Náš región si tak v celkovom poradí okresov udržal 21. miesto. Najlepšie v rebríčku obstál okres Bratislava I, kde bolo bez práce len 3,33 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Na opačnom konci skončila Rimavská Sobota, kde je bez práce každý tretí človek. V rebríčku jej tak patrí stále posledné, 79. miesto.

V Banskej Bystrici má v tomto roku nezamestnanosť prevažne klesajúci trend. Po marcovom vrchole, kedy bolo bez práce najviac ľudí, sa ich počet s príchodom leta mierne znížil. Napriek tomu je situácia na trhu práce stále horšia ako v rovnakom období vlaňajška. V júli roku 2009 bolo totiž v Banskej Bystrici bez práce o takmer tisíc ľudí menej (4699 osôb) a miera nezamestnanosti bola len 7,40%.

Z okolitých okresov je na tom najlepšie Zvolen, kde je bez práce 9,42% ľudí. V Brezne je toto číslo podstatne vyššie – 16,91%. Celkovo je v Banskobystrickom samosprávnom kraji miera evidovanej nezamestnanosti 18,54%. V porovnaní s minulým mesiacom je to o 0,07 percen­tuálneho bodu menej.

gr, ÚPSVaR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM