Jakub Forgács Správy

Počasie má v Bystrici riadne vyvádzať. Pred čím všetkým vystríhajú meteorológovia?

V Bystrici si dajte pozor! Meteorológovia vydali pre náš okres hneď niekoľko výstrah. Pozrite sa, čo nás čaká!

Ilustračný obrázok k článku Počasie má v Bystrici riadne vyvádzať. Pred čím všetkým vystríhajú meteorológovia?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Počasie má v našom okrese vystrájať, majte sa preto na pozore. „V okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva tvorba poľadovice, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia..),“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého stupňa je vydaná v piatok 16. marca do desiatej hodiny.

V Bystrici a okolí sa však podľa SHMÚ miestami očakáva aj tvorba snehových jazykov, ojedinele aj závejov. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ píšu meteorológovia zo SHMÚ, ktorí vydali výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi v nedeľu od 00:00 hod. do 21:00 hod.

Treba sa však pripraviť aj na to, že poriadne zafúka. „V okrese Banská Bystrica sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a priemernú rýchlosť ojedinele 12–14 m/s (45–50 km/h),“ uvádza SHMÚ so slovami, že táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstraha prvého stupňa pred vetrom je vydaná od soboty 17. marca 17:00 hod. do nedele 18. marca 15:00 hod.

Fúkať však má aj na horách, takže v prípade túr po okolí buďte opatrní. V našom okrese sa podľa SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 35 m/s (110 – 125 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ píšu meteorológovia, ktorí vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách od soboty 17. marca 18:00 hod. do nedele 18. marca 12:00 hod.

Foto: ilustračné

Snehové jazyky a záveje
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM