Monika Obrtalová Kultúra

Po roku je tu opäť Anderleho Radvaň

Po dvojročnej prestávke sa v dňoch 2. – 3. septembra uskutoční v Banskej Bystrici Medzinárodný festival tradičného bábkového divadla Anderleho Radvaň 2011. V priebehu dvoch dní sa v priestoroch historickej Radnice na Námestí SNP i na samotnom námestí

Ako uviedol predseda SC UNIMA – Slovenského centra medzinárodnej bábkarskej organizácie Ivan Gontko, pozvanie na festival prijali McCormick Puppets z Írska, Professor Clive Chandler a Walking Tall Theatre Company z Veľkej Británie, Teatro D. Roberto z Portugalska, Instituto delle Guaratelle z Talianska, maďarské súbory Mikropódium a Mikropódium Családi Bábszínház a Teatro Pimprle z Českej republiky. Domáce súbory budú zastupovať Teatro Carnevalo a Tyjátr.

Súčasťou programu festivalu sú i vernisáž výstavy „S drôtom v hlave – o ľudových bábkach a bábkaroch“ a krst knihy Juraja Hamara „Hry ľudových bábkarov Anderlovcov z Radvane“. Podľa slov Gontka festival nesie meno ľudového bábkara Antona Anderleho, ktorý patril medzi najvýraznejšie osobnosti európskeho ľudového bábkarstva. „Predstavenia, v ktorých približoval repertoár kočovných bábkarov, poznali diváci na celom svete. Jeho pamiatke je venovaný multimediálny program "Hommage á Anderle“, ktorým vyvrcholí prvý festivalový deň," dodal.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM