Monika Obrtalová Rôzne

Po pridelení financií chcú zrekonštruovať Krajský súd

Rekonštrukcia budovy banskobystrického Krajského súdu na ulici Skuteckého, ktorá sa realizuje od roku 2006, je od júla 2010 pozastavená pre nedostatok finančných prostriedkov. V rozpočtoch na rok 2010 a 2011 dokonca nebolo zabezpečené zdrojové krytie

„Krajský súd je pripravený ukončiť rekonštrukciu budovy do šiestich mesiacov od pridelenia finančných prostriedkov,“ uviedla hovorkyňa krajského súdu Nina Spurná. Pokračovala, že posledné rokovania s ministerstvom spravodlivosti „však dávajú určitú nádej na dostavbu.“ Z rokovaní vyplynula snaha získania zdrojov ešte v tomto roku, čím by sa predišlo ďalšiemu navýšeniu ceny stavby i výdavkom spojených s nájmom budov.

Súd požadoval v rozpočte na tento rok prostriedky na dofinancovanie. V návrhu rozpočtu súdnictva na rok 2011 však bolo uvedené, že nebolo možné vyčleniť prostriedky na dofinancovanie rekonštrukcií stavieb. V súvislosti s procesom schvaľovania návrhu rozpočtu na roky 2011 – 2013 sa v rámci rozpočtovej kapitoly analyzujú investičné potreby súdnictva, ktoré budú podľa odsúhlasených priorít rozpísané. „Náklady na rekonštrukciu budovy boli 6.025.183,98 eura, pričom nárast cien vrátane všetkých zmien a dodatkov je 1.460.806,84 e­ura,“ pokračovala hovorkyňa. Celková cena rekonštrukcie je 7.485.990,81 eura. Potrebná suma na dofinancovanie sa pohybuje vo výške 1.505.374,18 eura s tým, že táto výsledná suma stále podlieha indexácii cien stavebných prác.

Reštaurátorské a umelecko-remeselné práce v rámci rekonštrukcie a modernizácie budovy sa začali v júli 2006, stavebné práce v októbri 2006. V budove je sídlo súdu nepretržite od roku 1896, pričom neprešla žiadnou kompletnou obnovou. Budova je zároveň kultúrnou pamiatkou. Rekonštrukcia si vyžadovala obnovu a výmenu elektroinštalačných rozvodov a osvetlenia, inštaláciu výťahov, rekonštrukciu pamiatkovo významných konštrukcií, zabezpečenie prístupu pre zdravotne postihnutých atď. „Na budove sa realizovala renovácia vzácnych hodín na vežičke súdu, ktoré majú historickú hodnotu, pretože ich chceme ako technický skvost zachovať budúcim generáciám,“ dodala Spurná. Hodiny sú dielom hodinárskeho majstra Michala Stollmana, ktorý sa narodil v neďalekej Španej Doline. Realizoval ich v roku 1898. V dobových novinách ich charakterizovali ako raritu mesta i širokého okolia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM