Monika Obrtalová Rôzne

Po povodniach prídu komáre

Na základe výsledkov prieskumu výskytu komárov, ktorý vykonali regionálne úrady verejného zdravotníctva, sa podľa údajov Ministerstva životného prostredia SR v tomto roku rozdelí pre postihnuté územia Slovenska na postreky proti tomuto vysoko obťažuj

Pri rozdeľovaní finančných prostriedkov vychádzali štátne orgány z dostupných podkladov o rozlohách území postihnutých nadmerným výskytom komárov, ktoré je na Slovensku vyššie ako 1 100 km štvorcových, ako aj z odhadu počtu obyvateľov (približne 250 tisíc), ktorí žijú na postihnutom území.

Každoročne zvýšený výskyt komárov sa v Banskobystrickom kraji eviduje v okrese Veľký Krtíša, ktorý z tejto rezervy ako jediný v regióne stredného Slovenska dostane prostredníctvom krajskej samosprávy z prostriedkov, uvoľnených z vládnej rezervy, 30 tisíc €.

„V našich oblastiach sa nevyskytujú choroby, ktoré prenáša komár. Je pravda, že jeden druh komára, vyskytujúci sa na území Slovenska (druh Anopheles) sa podieľa na šírení malárie, tá sa však u nás už mnoho rokov nevyskytuje. Ničenie tohto hmyzu sa teda nedeje preto, že by sme chceli zabrániť prenosu chorôb, ale hlavne preto, že ich uštipnutie je rizikom pre alergikov a že je to mimoriadne obťažujúci hmyz“, uviedla vedúca odboru epidemiológie Banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová. Podľa nej sa budú postrekovať hlavne liahniská, nie lietajúce komáre, pretože majú obmedzenú dĺžku života. Dôležité je tiež, aby sa v postihnutých oblastiach (hlavne po povodniach, ktoré ani tento rok neobišli Slovensko), robili aj zemné úpravy prostredia- zarovnávať močariny a mláky, na okraji ktorých sa komáre najčastejšie liahnu.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM