Jakub Forgács Správy

Po búrkach sú bez prúdu TISÍCE domácností: Ide o viaceré obce v Banskobystrickom kraji

Prerušenú dodávku elektriny má aktuálne takmer 2 700 odberných miest. Energetici niektoré poruchy ešte len vyhľadávajú v teréne.

Ilustračný obrázok k článku Po búrkach sú bez prúdu TISÍCE domácností: Ide o viaceré obce v Banskobystrickom kraji
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu začali v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji v dôsledku silných búrok veľmi rýchlo pribúdať poruchy na elektrických vedeniach vysokého a nízkeho napätia. Okolo desiatej večer evidovala Stredoslovenská distribučná (SSD) bez elektriny viac ako 11-tisíc odberných miest. Počas noci zasiahli výpadky spolu viac ako 30-tisíc odberných miest, čím sa prekročila hranica pre vyhlásenie kalamity. Informoval o tom Mirosav Gejdoš, hovorca SSD so slovami, že dôvodom boli štandardne najmä stromy a konáre popadané na vodiče.

Najzasiahnutejšie obce

„Vďaka riadeniu dispečerov a nasadeniu pohotovostných pracovníkov v teréne sa však podarilo obnoviť distribúciu elektriny pre väčšinu domácností ešte počas noci. Momentálne je bez dodávky elektrického prúdu ešte skoro 2 700 domácností. Energetici riešia poruchy na deviatich vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 50 trafostaníc,“ pokračoval Gejdoš s tým, že na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť viac ako sto poškodení.

Najviac zasiahnutými mestami a obcami v Banskobystrickom kraji sú Staré Hory, Turecká (obidve okres Banská Bystrica), Hriňová (okres Detva), Dobroč, Holiša (obidve okres Lučenec).

Obnovenie elektriny

„Na niektorých miestach už elektrikári zo SSD intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú konkrétne poškodené časti vedení. Dĺžka opráv bude závislá od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Energetici pritom urobia maximum, aby to bolo v čo najkratšom čase,“ dodal Gejdoš so sovami, že dotknutých obyvateľov žiadajú o trpezlivosť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM