Samospráva

Pluhy, frézy i tony posypovej soli sú už pripravené na začiatok zimnej sez

Ilustračný obrázok k článku Pluhy, frézy i tony posypovej soli sú už pripravené na začiatok zimnej
sez
24
Galéria
Zdroj: TASR

Pluhy, frézy i tony posypovej soli sú už pripravené na začiatok zimnej sezóny v areáloch spoločností, ktoré sa v Banskej Bystrici starajú o zjazdnosť ciest a chodníkov. „S dočisťovaním priechodov pre chodcov a autobusových zastávok pri intenzívnom snežení pomôžu aj tento rok aktivační pracovníci. Zapoja sa i dlhodobo nezamestnaní, ktorí v lete pomáhali pri maľovaní zábradlí v jednotlivých lokalitách mesta,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová. Zimné obdobie sa začína 15. novembra a potrvá do 31. marca 2017.

„Mesto Banská Bystrica zabezpečuje zimnú údržbu na 165 kilometroch vozoviek, 50 000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117 000 metroch štvorcových chodníkov. V operačnom pláne zimnej údržby sú rozdelené podľa poradia dôležitosti, s prihliadnutím na potreby dopravy a zásobovania obyvateľstva, zabezpečenie zdravotnej a požiarnej služby. Operačný plán zimnej údržby rieši nasadenie dopravných prostriedkov a mechanizmov pre bežné a mimoriadne poveternostné podmienky,“ pokračovala hovorkyňa.

„Z rozpočtu na rok 2016 má mesto k dispozícii na zimnú údržbu ešte cca 63 000 eur, z ktorých bude uhrádzať výkony zimnej údržby za mesiac november a polovicu decembra. Ďalšie výkony zimnej údržby budú hradené z rozpočtu na rok 2017, ktorý je v štádiu príprav a bude predmetom decembrového zastupiteľstva,“ povedala Sekerešová so slovami, že na výkon zimnej údržby za zimu 2015/2016 minula samospráva 605 360 eur.

Na území mesta Banská Bystrica sú okrem miestnych komunikácií najmä cesty vo vlastníctve štátu – rýchlostná cesta R1 v správe NDS (Národná diaľničná spoločnosť) a spoločnosti Granvia, cesty I. triedy v správe SSC (Slovenská správa ciest), cesty II. a III. triedy vo vlastníctve BBSK (Banskobystrický samosprávny kraj) a správe BBRSC (Banskobystrická regionálna správa ciest) a v neposlednom rade komunikácie v súkromnom vlastníctve.

O chodníky priľahlé k nehnuteľnostiam sa v zmysle VZN o verejnom poriadku na území mesta starajú vlastníci týchto nehnuteľností. Povinnosťou vlastníkov je zároveň zamedziť padaniu snehu zo striech svojich nehnuteľností. V prípade, že sa o svoje nehnuteľnosti nestarajú, mestská polícia ich vyzve, aby tak urobili.

Kontakty

Zimnú údržbu ciest a komunikácií v Banskej Bystrici zabezpečuje firma Milan Smädo – MIS, údržbu chodníkov firma GANZ.

Dispečing údržby miestnych komunikácií

Dispečing údržby chodníkov

Mestský úrad Banská Bystrica – Oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery prvého tohtoročného snehu v Bystrici!

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM