Monika Obrtalová Kultúra

Písané a tlačené na banskobystrický spôsob

Už po tretíkrát majú návštevníci Stredoslovenského múzea možnosť zúčastniť sa výstavného podujatia z oblasti knižnej kultúry. Výstava s názvom Písané a tlačené na banskobystrický spôsob bola doteraz spracovaná vždy originálne a inak tomu nebude ani t

„O tom, že sa Banská Bystrica v 15. až 19. storočí naozaj veľkou mierou podieľala na rozvoji knižnej kultúry v celoslovenských i stredoeurópskych súvislostiach, jestvuje množstvo rukolapných dôkazov. Zlomok z nich prezentuje táto výstava v podobe ukážok rukopisných kníh, ich fragmentov spätých s týmto mestom, popri malej, ale výstižnej vzorke produkcie tunajších kníhtlačiarov,“ vysvetľuje tematiku výstavy jej autor Marián Bovan. Viaceré staré tlače a knihy však nebudú v priestoroch múzea vystupovať iba ako dokumenty s vecným obsahom, ale aj ako „nosiče“ estetických informácií.

„Reprodukcie drevorezov a medirytín použitých na ilustrovanie k vybraným banskobystrickým tlačiam to môžu iba potvrdiť. Návštevníkom sa napríklad predstavuje pozoruhodná kuriozita: rukopisná kniha z konca 18. storočia, ktorú neznámy autor či iba prepisovač písal tlačeným, striedavo čiernym a červeným písmom, pričom ju tiež spestril insitnými perokresbami,“ hovorí o lákadlách výstavy Bovan. Chýbať však nebudú ani zaujímavé dokumenty o živote a diele troch pokolení Macholdovcov – reprezentantov zlatého veku banskobystrického kníhtlačiarstva. Prezentovanými exponátmi a materiálmi Banská Bystrica vzdáva hold viac či menej zabudnutým majstrom tohto umeleckého remesla nielenže prispievali k šíreniu vzdelanosti a dobrého vkusu, ale slúžili aj potrebám všedného dňa.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM