Jakub Forgács Správy

Pilotný projekt na bystrickom súde. Má stanovenú dĺžku konania

Štyri súdy majú stanovenú dĺžku konania. Projekt sa môže rozšíriť na všetky.

Ilustračný obrázok k článku Pilotný projekt na bystrickom súde. Má stanovenú dĺžku konania
Zdroj: TASR

Ministerstvo spravodlivosti stanovilo štyrom vybraným okresným súdom, ako dlho môže trvať ich konanie. Pri rodinnoprávnej agende by nemali rozhodovať o konkrétnom spise dlhšie ako šesť mesiacov, v trestných veciach 12 mesiacov a v prípade civilných sporov bola primeraná dĺžka konania stanovená na 20 mesiacov. V stredu o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva Mária Kolíková.

Pilotný projekt Kolíková predstavila v rámci spoločnej tlačovej konferencie so zástupcami z Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ), ktorí tento týždeň opäť pricestovali na Slovensko. Dĺžku konania nastavilo ministerstvo na okresných súdoch Bratislava I, Košice I, Banská Bystrica a Galanta. V prípade, že sa opatrenie osvedčí, ho chce rezort zaviesť od budúceho roka na všetkých súdoch.

„Vytvorili sme pre sudcu a jeho tím nástroj, aby mohol lepšie sledovať danú vec a aby ho aj systém upozorňoval, keď dĺžka konania presiahne primeraný čas,“ vysvetlila štátna tajomníčka. „Mal by to byť funkčný nástroj na to, aby sa dĺžka konaní skracovala, aby bola lepšie monitorovaná samotným sudcom a ten vedel prijať opatrenia,“ ozrejmila. Ani na pilotných súdoch teda dnes občania nemajú garanciu, že ich spor nepresiahne stanovený čas. V budúcnosti by podľa Kolíkovej jeho prekračovanie mohlo byť prepojené s vyvodením disciplinárnej zodpovednosti voči pomalému sudcovi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM