Jakub Forgács Správy

Pílenie polena aj streľba. Na Donovaloch si zmerajú sily horári, prídu aj z Chorvátska

Neďaleko Bystrice sa chystá veľké zápolenie. V súťaži Naj horár si zmeria sily 29 trojčelnných družstiev. Návštevníci sa nemusia len prizerať.

Ilustračný obrázok k článku Pílenie polena aj streľba. Na Donovaloch si zmerajú sily horári, prídu aj z Chorvátska
17
Galéria
Zdroj: TASR

Najlepší slovenskí lesníci budú po roku opäť súperiť o titul Naj horár. V poradí 13. ročník tejto súťaže sa uskutoční 26. mája od 9:00 na Donovaloch a ako pozorovatelia sa na ňom zúčastnia i lesníci z Maďarska a Chorvátska.

Ako informoval Vlastimil Rezek, vedúci odboru komunikácie, Lesy SR, š. p., Banská Bystrica, súťažiť bude spolu 29 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach. Návštevníci sa môžu zapojiť do piatich mimosúťažných disciplín vrátane streľby z luku a pitia piva na čas. Pre najmenších sú pripravené hry s lesnými pedagógmi.

„Najlepších horárov z celého Slovenska čaká meranie a odhad objemu dreva, montáž lapača Theyson, sadenie sadeníc jamkovou metódou, prepílenie polena ručnou pílkou a streľba zo vzduchovky. Poslednou disciplínou budú otázky z bezpečnosti práce a hod obojstrannou sekerou na cieľ. Pre strojníkov nakladačov bude pripravená súťaž v premiestňovaní bremena na čas a presnosť,“ priblížil Rezek.

Okrem pracovníkov štátneho podniku Lesy SR zo všetkých odštepných závodov na Slovensku sa na súťaži zúčastnia aj lesníci z Mestských lesov Banská Bystrica, Lesného podniku mesta Zvolen, Vojenských lesov a majetkov či Štátnych lesov TANAPu. Vedomosti a šikovnosť si so svojimi kolegami porovná i ženské družstvo z odštepného závodu Levice.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minulého ročníka súťaže!

V piatok spoznáme Naj horára: Súťažiť budú aj lesníci z Banskej Bystrice
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM