Monika Obrtalová Rôzne

Petícia za SPŠ Stavebnú má takmer 12 tisíc podpisov

Rodičia študentov banskobystrickej Strednej priemyselnej školy stavebnej nesúhlasia s jej presunom do Kremničky a jej spojením so Strednou odbornou školou stavebnou. Pred časom dokonca zorganizovali petíciu za zachovanie SPŠ stavebnej na pôvodnej adr

Rodičom sa napríklad nepáči poloha areálu, do ktorého by sa SPŠ mala z centra mesta presunúť, či odlišná kultúra škôl, ktoré by sa mali spojiť. „Keď sme deti prihlasovali do školy, tak sme vychádzali z jej tradície, jej ducha, jej umiestnenia,“ uviedol rodič Marián Sikorai na dnešnom tlačovom vyhlásení Rodičovského združenia pri SPŠ stavebnej v Banskej Bystrici.

Školy sa majú spojiť v rámci optimalizácie stredných škôl, ktorú plánuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Optimalizácia stredných škôl je podľa slov Jany Majerovej z výboru rodičovského združenia pri SPŠ stavebnej netransparentná. „Keď sa robí optimalizácia, tak sa predsa vypracujú viaceré varianty. My sme sa pýtali pána Maňku, aj zástupcov BBSK na varianty, nebol vypracovaný žiadny iný,“ uviedla Majerová. Podľa nej hrozí škole v budúcnosti pozvoľný zánik. „Pretože neveríme, že táto škola, tá identita, tá tradícia a všetko to, čo tu bolo za tých 47 rokov vybudované, zostane aj v Kremničke.“ Rodičom tiež chýba dialóg zo strany BBSK.

Škola hospodári podľa rodičov s vyrovnaným rozpočtom. Anna Paluchová, učiteľka a zároveň predsedníčka Rady školy SPŠ stavebnej, pokračovala, že súčasná budova je na počet žiakov, ktorý majú, vyhovujúca, personálne obsadenie je tiež optimálne. „Nevidím dôvod akurát do optimalizačného projektu zahrnúť našu školu. Takže nám to vychádza tak, že je tu záujem, aby sme uvoľnili budovu,“ doplnila Paluchová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM