Monika Obrtalová Rôzne

Peľová sezóna jelše a liesky skončila

Uplynulý týždeň priniesol pre alergikov viac komplikácií z dôvodu vysokých denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Slnečné počasie výrazne prispelo k značnému rozšíreniu spektra kvitnúcich drevín i bylín. Najvyššie koncentrácie

„Monitorovacia stanica Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR Bratislava zachytila prvý peľ tráv z čeľade lipnicovitých . Peľ pŕhľavovitých rastlín zachytený tiež touto monitorovacou stanicou patrí múrovníku, ktorý je v tejto oblasti hojne rozšírený. Pre alergikov je potešiteľné, že peľová sezóna brezy už preklenula svoj vrchol aj na severe Slovenska. Pribudol však peľ pagaštanu, pajaseňa, orecha, smreka, borovice, platanu a naďalej sa vyskytoval peľ cyprusovitých – tisovitých , peľ brestu, vŕby, topoľa, javora, smrekovca, hrabu, jaseňa, buka i duba,“ popisuje peľovú situáciu RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Dodala, že okrem peľu múrovníka a tráv z čeľade lipnicovitých dosahuje alergologicky významné koncentrácie v ovzduší Slovenska ešte stále aj peľ brezy. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

Prognóza na tento týždeň je vzhľadom k predpovedi zrážok priaznivejšia. Okrem skončenej peľovej sezóny jelše a liesky dokvitá z čeľade lieskovitých ešte hrab. Na celom území Slovenska je síce peľová sezóna brezy ešte v plnom prúde, jej koncentrácie v ovzduší však už začali klesať. Vyššie hladiny možno predpokladať už len na severe Slovenska. „Breza zatiaľ ostáva najvýznamnejším alergénom peľového spektra na celom území. Pomaly ju nahradia na dlhé obdobie trávy z čeľade lipnicovitých, nárastom koncentrácií počítame ešte u peľu duba , buka, orecha, platanu. Začínajú kvitnúť ihličnany (smrek, borovica), ktorých peľ výrazne ovplyvní denné koncentrácie peľu v ovzduší. Aj v tomto týždni treba naďalej počítať s vysokými koncentráciami peľu a spór v ovzduší okrem lokálnych poklesov, ktoré sa prejavia v súvislosti so zrážkami,“ konštatuje na záver MUDr. Lefférsová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM