Jakub Forgács Správy

Peľ, ktorý trápi ľudí na celom Slovensku: Vysoké koncentrácie namerali aj v Bystrici

S prichádzajúcou jeseňou sa alergikom začína blýskať na lepšie časy. Peľ inváznej ambrózie je však vo vzduchu vo významných koncentráciách.

Ilustračný obrázok k článku Peľ, ktorý trápi ľudí na celom Slovensku: Vysoké koncentrácie namerali aj v Bystrici
Zdroj: Záhradnícke a rekreačné služby

Na celom území Slovenska sa uplynulých dňoch niesol v znamení peľu ambrózie v ovzduší. Celkové denné koncentrácie peľu všeobecne síce poklesli, ale invázna ambrózia sa udržala v alergologicky významných koncentráciách na väčšine územia SR. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) B. Bystrica.

„Nastupujúca jeseň sa odzrkadľuje aj v poklese priemerných denných koncentrácií všetkých druhov peľu v ovzduší. Výrazne poklesli denné hladiny väčšiny alergénov , len ambrózia dosahovala vyššie koncentrácie najmä v teplejších oblastiach Slovenska. Peľ paliny a tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytol len ojedinele, aj to v alergologicky nevýznamných koncentráciách,“ priblížila peľovú situáciu na Slovennsku RNDr. Janka Lefférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie podľa jej slov zachytila monitorovacia stanica v Trnave, v Bratislave, v Nitre a v Banskej Bystrici. Peľ pŕhľavy dosahoval už len nízke až stredné denné hladiny. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín, ako aj skorocelu a štiavu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária. Celkový pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší bol spôsobený najmä nočným ochladením.

Ako zdôrazňuje RNDr. Lafférsová, s prichádzajúcou jeseňou sa alergikom začína blýskať na lepšie časy. V 38.týždni síce ešte predpokladá alergologicky významné hladiny peľu v ovzduší, ale už len u peľu ambrózie. Peľ ambrózie je momentálne jediný, u ktorého by mohlo dôjsť k miernemu nárastu denných koncentrácií najmä v teplejších oblastiach Slovenska. Peľ ostatných alergénov – paliny, tráv, pŕhľavy, skorocelu, štiavu i mrlíkov sa bude vyskytovať už len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách. Klesajúcu tendenciu majú v súčasnom peknom počasí aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM