Rôzne Správy

Pedagóg, ktorý sa zapísal do dejín: Narodil sa v Tajove pred 140 rokmi

Mal 15 súrodencov a jeho bratrancom bol tiež rodák z Tajova, katolícky kňaz a známy vynálezca, priekopník rádiotelegrafie Jozef Murgaš.

Ilustračný obrázok k článku Pedagóg, ktorý sa zapísal do dejín: Narodil sa v Tajove pred 140 rokmi
Zdroj: TASR/František Iván

Učiteľ matematiky a fyziky, ale aj vyštudovaný teológ a rehoľník premonštrátskeho rádu Karol Murgaš, významne prispel k rozvoju slovenského národného a kultúrneho života v Košiciach. Bol riaditeľom košického gymnázia, funkcionárom národných a kultúrnych spolkov, spoluzakladateľom a prvým predsedom Spolku profesorov Slovákov. Zaviedol nové formy vyučovania matematiky a fyziky, do slovenčiny preložil učebnice matematiky a geometrie. Od jeho narodenia uplynie vo štvrtok 18. marca 140 rokov.

Karol Murgaš sa narodil 18. marca 1881 v Tajove v rodine baníka.

Zmenil si meno

Mal 15 súrodencov a jeho bratrancom bol tiež rodák z Tajova, katolícky kňaz a známy vynálezca, priekopník rádiotelegrafie Jozef Murgaš (1864 – 1925). Stredoškolské vzdelanie nadobudol Karol Murgaš na gymnáziu v Banskej Bystrici. Po maturite vstúpil do premonštrátskej rehole v Jasove, kde absolvoval aj noviciát. Teológiu, fyziku a matematiku vyštudoval v premonštrátskom seminári sv. Norberta v Budapešti. Matematiku a fyziku aj vyučoval, od roku 1906 v Košiciach.

Spočiatku patril k stúpencom jednotného maďarského politického národa a dokonca si pomaďarčil meno na Anzelm Hegedüs. Napriek tomu udržiaval priateľské kontakty s rodákom z Tajova, spisovateľom a dramatikom Jozefom Gregorom Tajovským a zastával sa aj slovenských študentov prenasledovaných pre národné povedomie.

Po vzniku Československej republiky (ČSR) v roku 1918 sa Karol Murgaš vrátil k svojmu pôvodnému menu. V roku 1919 sa stal riaditeľom košického reálneho gymnázia, na ktorom pôsobil už od roku 1906. Výrazne sa podieľal na reforme vzdelávania, zaviedol nové formy výučby matematiky, praktické cvičenia z fyziky, poslovenčil učebnice matematiky a geometrie. Obľúbený a legendárny pedagóg rozvíjal na gymnáziu aj hudobné vzdelávanie. Vyučoval cirkevný spev a hudobnú teóriu, dirigoval gymnaziálny orchester. Upravoval ľudové piesne a napísal operné libreto Junák.

Výnimočne aktívny

Okrem pedagogickej činnosti sa v Košiciach v prvých rokoch života ČSR venoval rozvoju slovenského národného a kultúrneho života. Pôsobil ako predseda Miestneho odboru Matice slovenskej, bol spoluzakladateľom a prvým predsedom Spolku profesorov Slovákov, založil divadelný krúžok, kde sám hrával a režíroval slovenské divadelné hry.

Nezanedbateľná je jeho činnosť aj v ďalších košických spolkoch a organizáciách ako Národný klub, Červený kríž, Združenie slovenských odborových organizácii či v rozvíjajúcom sa skautskom hnutí. Murgašovo úspešné pôsobenie sa v Košiciach skončilo v roku 1924, keď ho preložili za riaditeľa gymnázia v Ružomberku.

Pedagóg, rehoľník a národno-kultúrny pracovník Karol Murgaš zomrel 23. júna 1925 v Ružomberku. V roku 1970 odhalili na budove Gymnázia na Kováčskej ulici v Košiciach Karolovi Murgašovi pamätnú tabuľu a bustu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM