Jakub Forgács Rôzne Správy

Pamätáte, čo sa pred rokmi udialo v Rooseveltke? Evakuovali vtedy stovky pacientov, FOTO

Bystrickí zdravotníci posledné dva roky bojujú o životy pacientov s koronavírusom. 19 rokov dozadu sa však pasovali s úplne iným problémom.

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte, čo sa pred rokmi udialo v Rooseveltke? Evakuovali vtedy stovky pacientov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurník

Kým v posledných mesiacoch bystrickí zdravotníci bojujú s neviditeľným nepriateľom, ktorým je koronavírus, pred 19 rokmi dokázal situáciu v nemocnici skomplikovať aj jediný človek svojím nezodpovedným konaním. Svedčí o tom aj prípad zo začiatku marca 2003. Polícia vtedy musela prehľadať komplex Rooseveltovej nemocnice, v ktorej anonym nahlásil bombu.

Evakuácia nemocnice

Nemocnicu prezerali približne dve desiatky policajtov, šesť pyrotechnikov a jednotka hasičov prezreli celý areál nemocnice, ale žiadnu výbušninu nenašli.

Po výhražnom telefonáte však museli evakuovať asi sedemsto pacientov. Tých spolu s personálom presťahovali z výškových nemocničných objektov v tzv. monoblokoch do ambulancií a na chodby priľahlej polikliniky, ktorú predtým polícia prezrela. Evakuovať museli i oddelenie ARO a iné. Časť pacientov umiestnili v areáli starej nemocnice a niektorých poslali do domáceho ošetrenia. Ich návrat bol možný až od ďalšieho dňa, keď sa situácia stabilizovala.

Bol to iba chlapec

Šokujúce bolo zistenie polície, ktorá oznámila, že Rooseveltovej nemocnici sa bombou vyhrážal iba pätnásť a pol ročný chlapec z Banskej Bystrice.

Vtedajší riaditeľ Rooseveltovej nemocnice Michal Bucek, ktorý v nej v tom čase pracoval už 23 rokov, si nepamätal, že by ju bol niekto takýmto spôsobom ohrozoval.

Ďalšia ohlásená bomba

Podobný prípad sa zopakoval aj koncom augusta 2010, kedy bombu v Rooseveltovej nemocnici nahlásil 37-ročný muž Na miesto vtedy dorazili viaceré bezpečnostné zložky a výjazdové skupiny, ktoré vykonávali previerky objektu nemocnice.

Evakuácia vtedy nebola nakoniec nutná, keďže polícii sa v priebehu krátkej doby podarilo zistiť totožnosť páchateľa.

Zábery z veľkej evakuácia Rooseveltovej nemocnice si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dobové zábery z evakuácie bystrickej nemocnice
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM