Monika Obrtalová Iné športy

Padne dnes pod Urpínom svetový rekord?

Otázka, ktorá zaujíma snáď každého fanúšika atletiky na Slovensku aj v zahraničí. Na 18. ročníku výškarských pretekov Europa SC High Jump totiž existuje reálna šanca, že Ivan Ukhov pokorí bradatý, 22 rokov starý svetový rekord Kubánca Sotomayora. Fen

„Necítim sa vôbec unavený. Na tento štart som sa špeciálne pripravoval,“ rozhovoril sa na predsúťažnej tlačovke Ukhov. Je si vedomý toho, že diváci od dnešného večera čakajú aj útok na svetový rekord. Pokusov o jeho prekonanie ale v jeho kariére veľa nebolo. Sám si spomína len na dva alebo tri. Rus má však na prekonanie najlepšieho svetového výkonu histórie v súčasnosti najlepšie predpoklady. Už na januárovom mítingu v Hustopečiach na Morave sa mu ho takmer podarilo pokoriť. V druhom pokuse vyletel nad latku vo výške 244 centimetrov a až pri klesaní zachytil telom žrď, ktorá spadla. O to väčšie sú očakávania organizátorov aj divákov v Bystrici, ktorá je známa svojim kvalitným a u pretekárov obľúbeným povrchom. Na otázku, či Rusovi vyhovuje viac tartan v moravských Hustopečiach alebo bystrický povrch, tzv. mondo, Ukhov odpovedal stručne: //„Keď je forma, tak je to jedno.“ //

Na tlačovej konferencii sa spolu s Ukhovom objavil aj Jesse Williams, ktorý má na Banskú Bystricu dobré spomienky. Práve tu si totiž v roku 2009 skočil svoje osobné maximum na úrovni 236 centimetrov. Jeho očakávania sú aj pred dnešnými pretekmi veľké: „Veľmi sa na dnešné preteky teším a rád by som na nich skočil minimálne 234 centimetrov,“ povedal sympatický Američan. Oproti pôvodnej štartovej listine došlo v tej aktuálnej k menším zmenám. Dustyho Jonasa z USA nahradil jeho krajan Jamie Nieto a nepríde ani africký šampión Kabelo Kgosiemang z Botswany. Súťažnú trinástku atlétov doplní najlepší skokan zo slovenskej Latky piatich miest, Michal Ďurkáč s tohtoročným maximom 218 centimetrov.

Medzi ženami rezonuje najmä neúčasť štvornásobnej víťazky mítingu, Chorvátky Blanky Vlašičovej, ktorá bude v Banskej Bystrici chýbať po prvýkrát od roku 2006. Bude mať však adekvátnu náhradu, keď namiesto nej organizátori zlanárili najlepšiu skokanku do výšky súčasnosti, Rusku Svetlanu Školinovú. Práve tá bude spolu s Taliankou Di Martinovou najväčšou kandidátkou na zdolanie dvoch metrov, ktoré ešte túto sezónu pokorené neboli. Z pôvodnej štartovnej listiny nakoniec vypadli Češka Straková a Kazaška Ustinová, naopak, pribudlo meno Chorvátky Any Simicovej s osobným maximom na úrovni 192 centimetrov.

Banskobystrické podujatie dá odpoveď na viacero zaujímavých otázok: či padne svetový rekord, či niektorá zo žien prekoná hranicu dvoch metrov, ale aj či Peter Horák pokorí limit potrebný na kvalifikovanie sa na halové majstrovstvá Európy, tzn. či skočí aspoň 226 centimetrov. Napriek oklieštenému rozpočtu a problémom s organizáciou, čoho výsledkom je aj absencia mobilnej tribúny v hale na Štiavničkách či laserovej show, sa tak diváci pod Urpínom môžu tešiť na jedinečný atletický sviatok, ktorý bude dvíhať zo sedadiel.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM