Michal Majer Rôzne

Otvorili prvé bezbariérové detské ihrisko v meste

Bezbariérové detské ihrisko pre deti so špeciálnymi potrebami dnes odovzdal do užívania primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor. Kompaktná integrovaná zostava „Activity center“ spĺňa medzinárodné normy kvality a bezpečnosti. Vyrástla hneď vedľa existu

„Špeciálne detské ihrisko, ktoré sme nazvali SAKI-BAKI, som financoval z vlastných súkromných zdrojov a som presvedčený, že pomôže zdravotne znevýhodneným deťom integrovať sa medzi svojich kamarátov. Herné prvky tvoria variabilný systém, ktorý sa dá ľahko kombinovať a rozširovať do ďalších modulov. Vznikol spoločný kreatívny bezbariérový priestor pre deti, ktorý dokáže stimulovať vzťahy medzi rovesníkmi a posilňovať integráciu detí so špeciálnymi potrebami do majoritnej spoločnosti,“ konštatoval po otvorení ihriska Ivan Saktor. Ihrisko údajne stálo necelých 20 tisíc eur.

Detské ihrisko je prvé svojho druhu v Banskej Bystrici, čo ocenila aj riaditeľka neďalekého Domova sociálnych služieb Kompa Viera Müllerová. Práve klienti DSS ihrisko často navštevujú. Jedným z dôvodov je fakt, že nový herný priestor je v blízkosti Kompy, a zároveň pre deti a mladých ľudí s ťažkým zdravotným znevýhodnením vznikla jedna z dôležitých foriem terapie v dotyku so zdravými deťmi.

Centrum aktivít je na pohľad jednoduchá, ale veľmi účelná drevená konštrukcia rôznych tvarov na špeciálne upravenej ploche 8 × 8,7 metra od renomovaného fínskeho výrobcu LAPPSET. Spodná, bezbariérová časť s rôznorodým povrchom je určená najmä deťom s obmedzeným pohybom a vozíčkarom, ktorí sú po detskej mozgovej obrne či úraze. Využiť ju môžu aj deti so zrakovým alebo mentálnym postihnutím. Rampy a lávky s rôznymi prvkami a nerovnosťami simulujú prirodzené prostredie na chodníku či v teréne, slúžia na rozvoj pohybových schopností týchto detí.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

ihriskobaki
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM