Monika Obrtalová Kultúra

Otvorenie pamätnej izby Jozefa Mistríka

V priestoroch Obecného úradu na Španej Doline sprístupnili posledný aprílový deň pamätnú izbu profesora Jozefa Mistríka, jedného z najvýznamnejších jazykovedcov Slovenska.

Jozef Mistrík pochádzal zo Španej Doliny a dnes by sa bol dožil 89 rokov. Práve pamätná izba má vyjadriť úctu k životu a dielu tohto zakladateľa modernej slovenskej štylistiky. Na slávnostnej ceremónii otvorenia izby sa zúčastnila jeho manželka, dvaja synovia a ďalší členovia rodiny. Starší syn, profesor Miloš Mistrík, vo svojom príhovore okrem iného spomenul: „Pre mňa je otvorenie tejto pamätnej izby veľmi významné. Keď som tu, predstavujem si, aké to tu bolo, keď tu učil a žil môj otec.”

Výber miesta nebol náhodný. Profesor Mistrík v priestoroch pamätnej izby býval ešte v časoch, keď na Španej Doline pôsobil ako učiteľ. Tvorcovia pamätnej izby však dúfajú, že nebude len miestom spomienok. Plánujú tu zrealizovať množstvo aktivít pre rozličné vekové, sociálne a znevýhodnené skupiny návštevníkov, turistov a študentov. Podľa slov podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ladislava Topoľského chcú izbu v budúcnosti ešte rozšíriť.

Pamätná izba je rozdelená do viacerých tematických celkov, ktoré sa týkajú osoby profesora Mistríka. Reprezentované sú najmä množstvom osobných a rodinných fotografií, ako aj obrazovou dokumentáciou miest týkajúcich sa jeho pôsobenia. Návštevníci tu môžu nájsť aj reprodukcie osobných dokladov, rukopisných a publikovaných prác autora, vďaka čomu si ho nielen rodáci budú môcť ešte dlho pripomínať.

Autor: Lenka Schmidtová

Pamatna izba Jozefa M.
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM