Jakub Forgács Správy

Otvorenie bystrických materských škôl? Mesto sa pasuje s problémami

Okrem škôl a škôlok budú od 1. júna otvorené aj mestské detské jasle v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Treba však rátať s obmedzeniami.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie bystrických materských škôl? Mesto sa pasuje s problémami
Zdroj: TASR

Z rozhodnutia ministra školstva sa od 1. júna otvárajú materské školy, školské kluby detí, prvý stupeň a piate ročníky základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica za dodržania všetkých hygienických opatrení hlavného hygienika SR. „Na základe prejaveného záujmu rodičov, nastúpi na prvý stupeň a do piatych ročníkov 2 702 žiakov z celkového počtu 3 500 (v percentuálnom vyjadrení 77 %, údaj k 27. 5. 2020),“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Problémy v škôlkach

„Aj v prípade materských škôl robíme všetko preto, aby sme uspokojili maximálny počet rodičov, no narážame najmä na problémy z kapacitného a personálneho hľadiska,“ spomenula hovorkyňa.

V mestských škôlkach podľa jej slov pracuje 31 pedagógov, ktorí patria do rizikovej skupiny, a nie všetci plánujú k 1. júnu do práce nastúpiť. „Keďže v triedach sa môže na jedného pedagogického zamestnanca nachádzať skupina max. 15 detí, otvorenie niektorých tried nebudeme schopní zabezpečiť z personálneho hľadiska,“ pokračovala Marhefková.

Kto dostane prednosť?

Vzhľadom na kapacitné možnosti, sú preto podľa jej slov prednostne umiestňované deti rodičov z prvej línie, deti pedagogických a odborných zamestnancov, deti rodičov, ktorí vykonávajú prácu na pracovisku, predškoláci, deti osamelých rodičov, deti zamestnaných rodičov a ďalej podľa kapacít a záujmu rodičov.

Ako dodala Marhefková, okrem škôl a škôlok budú od 1. júna otvorené aj mestské detské jasle v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM