Monika Obrtalová Kultúra

Osudy detí Dominika Skuteckého v období holokaustu

Už po druhýkrát organizuje Stredoslovenská galéria spomienkový večer pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia s názvom Holokaust a osudy detí Dominika Skuteckého. Podujatie sa koná vo štvrtok 9. septembra podvečer v rodinnej vile Domi

Cieľom podujatia je dôstojné pripomenutie si pamiatky Karoly Skuteckej a Ferdinanda Karvaša, posledných stálych obyvateľov vily Dominika Skuteckého. Dcéra Dominika Skuteckého, maliarka Karola Skutecká veľmi ťažko znášala obdobie prenasledovania a niekoľkokrát si sama siahla na život. Spolu so svojím manželom Dr. Ferdinandom Karvašom boli násilne vysťahovaní do nájomného domu Porges Palota, keď sa v ich dome usídlil veliteľ gestapa H. Deffner. Karolu a Ferdinanda 9. januára 1945 popravili vo vápennej peci v Nemeckej. Česť ich pamiatke. Ich jediný syn, spisovateľ Peter Karvaš tieto tragické udalosti prežil.

Program večera je zostavený z tematických príspevkov Jozefa Ďuriančíka a Maroša Rovňáka, ktoré odznejú v sprievode tradičnej židovskej hudby. Akciu bude moderovať Egon Tomajko zo Slovenského rozhlasu. V priestore pre súčasné umenie room 19–21, bude počas večera sprístupnená výstava mladého vizuálneho umelca Ladislava Pálmaia. Mnohovrstevná kontemplatívna inštalácia autora bohato využíva symboliku prevzatú zo židovskej a kresťanskej mystiky a súčasne sa opiera o myšlienky Platónovho idealizmu.

Zdroj: Stredoslovenská galéria

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM