Marcel Páleš Kultúra

Osobnosti spod Urpína: Móry predal rodinný obchod súrodencom Klimovcom!

Poznáte známe potraviny Klimo na Námestí? Kedysi ich viedol uznávaný hudobný skladateľ Ján Móry. O tejto banskobystrickej osobnosti vám prezradíme aj viac...

Ilustračný obrázok k článku Osobnosti spod Urpína: Móry predal rodinný obchod súrodencom Klimovcom!
Zdroj: Dnes24.sk

Umiestnenie pamätnej tabule: Námestie SNP č. 9 (rodný dom J. Móryho)

Hudobný skladateľ Ján Móry sa narodil v Banskej Bystrici 10. Júla 1892, umrel v Bratislave 5. Mája 1978. Katolícke gymnázium absolvoval v rodnej Bystrici, potom študoval na Vysokej škole obchodnej v Budapešti. 8 rokov chodil na klavír pod dozorom profesora Scheinbergera v Banskej Bystrici, kompozíciu študoval u profesora Dobóa v Budapešti a tiež u Büchela v Berlíne.

Rodinný obchod v Banskej Bystrici

Do roku 1921 viedol rodinný obchod v Bystrici. Neskôr ho predal súrodencom Klimovcom (potraviny Klimo na Námestí SNP č. 9). Dlho pôsobil aj ako majiteľ hotela v Novom Štrbskom Plese a tiež ako riaditeľ Hudobnej školy v Spišskej Novej Vsi. Napokon žil v Bratislave.

Chodieval za ním aj Eugen Suchoň

Počas pôsobenia v hoteli ho navštevovali známe osobnosti, medzi inými aj Béla Bartók, Viliam Figuš-Bystrý, Eugen Suchoň či maliar Edmund Gwerk. Spolu s manželkou Magdou tam usporadúvali hudobné salóny, na ktorých obaja aj s hosťami koncertovali. Radiojournal Košice z nich vysielal priame prenosy, ktoré v knihe hostí Móryovci nazvali Radio Monte Móry.

Podnety od Figuša-Bystrého

Podnety pre hudobnú teóriu a prax nabral od Viliama Figuša-Bystrého, s ktorým sa stretal v Banskej Bystrici či vo Vysokých Tatrách. Už známou osobnosťou hudobného života, a to ako tvorca zábavnej hudby na Slovensku, sa stal v 20. a 30. Rokoch 20. storočia.

Jeho skladby sa nahrávali na gramofónové platne. Väčšina jeho operiet má charakter salónnych, konverzačných hier, kde sa uplatnili typické móryovské piesne a duetá, tance a ouvertúry.

V Bystrici založil aj športový klub

V Banskej Bystrici dokonca založil aj športový klub BAC so silným futbalovým mužstvom. Jeho pozostalosť je uložená v Literárnom a hudobnom múzeu v Banskej Bystrici.

Z diel: Biela holubica, Torrero, Zimný románik, Slečna vdova, Praha, Zlatovláska, Neveste z lepších kruhov.

  • Foto: archív rodiny Mórovej
  • Literárny prameň: Významné osobnosti v dejinách Banskej Bystrice, ŠVK, 2010
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM