Monika Obrtalová Rôzne

Oslavy SNP budú spojené s leteckými dňami

Slovenské národné povstanie si Slováci tento rok pripomínajú na viac ako dvoch stovkách akcií. Na centrálnych oslavách 29. augusta v Banskej Bystrici sa očakáva účasť prezidenta Ivana Gašparoviča, predsedníčky vlády Ivety Radičovej, ako aj podpredsed

Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a Múzea SNP o tom informovali predseda SZPB Pavol Sečkár a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Podľa Mičeva sa na oslavách v Banskej Bystrici očakávajú príhovory všetkých zúčastnených politických špičiek, po ktorých by mal vystúpiť za SZPB predseda Sečkár. „Slovenské národné povstanie vytvára hodnotový základ moderného Slovenska. Je preto dôležité, že osláv povstania sa zúčastňujú vrcholní štátni predstavitelia,“ povedal tajomník Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký. Dodal, že množstvo spomienkových aktivít, ktoré prebiehajú často na úrovni jednotlivých obcí, je dôkazom, ako hlboko je tradícia SNP spätá so životom Slovákov.

SZPB sa podľa neho tento rok sústredil na tri desiatky podujatí. Podľa Sečkára zatiaľ prebiehajú dôstojne a bez provokácií, ktoré by ich narušovali. „Záujem mládeže o SNP sa v posledných rokoch markantne zvyšuje. Je veľa mladých ľudí, ktorí sa angažujú prostredníctvom občianskych združení,“ doplnil Mičev. Tohoročné oslavy v Banskej Bystrici sú podľa neho prepojené s leteckými dňami na Sliači, kam Múzeum SNP umiestni obrnený vlak Štefánik. „Slovenská letecká agentúra s našimi vzdušnými silami zabezpečuje 29. augusta prelet nielen stíhačiek, ale aj účastníkov leteckých dní, nad Múzeom SNP,“ upozornil Mičev. V areáli múzea bude prezentácia techniky Ozbrojených síl SR, ale aj historickej vojenskej techniky. Mičev očakáva v prípade pekného počasia účasť podobnú minuloročnej, teda okolo 10 tisíc ľudí. Zvlášť oceňuje tradične vysoký počet zastupiteľských úradov iných krajín, ktorých tento rok očakávajú dve desiatky, od Spojených štátov a Ruska až po vzdialenú Indonéziu a po prvý raz aj Egypt.

Na otázku, či sa SZPB zúčastní 29. augusta protestných akcií proti buste Ferdinanda Ďurčanského v Rajci, Hradecký odpovedal, že v tomto meste sa koncom augusta uskutoční viacero akcií. „Samotné mesto Rajec organizuje oslavy SNP 26. augusta, tých sa zúčastníme. Čo sa týka protestov 29. augusta, tam sa podľa našich informácií pripravujú tri podujatia,“ vysvetlil. Prvé z nich budú podľa neho robiť mladí aktivisti, ktorí sa možno pokúsia bustu opäť zahaliť, ďalšiu akciu pripravuje KSS. „29. augusta o 16.00 hodine pripravuje akciu hnutie Human, kde by sa mali zúčastniť zástupcovia veľvyslanectiev Ruska, USA a zrejme aj SZPB,“ doplnil Hradecký.

Sečkár reagoval aj na novinársku otázku, či SZPB organizuje vzdelávacie aktivity venované SNP aj na školách. „Robíme cez metodické oddelenia škôl rôzne školenia pre učiteľov, ale aj súťaže pre žiakov, kde môžu napísať články, básne,“ povedal Sečkár s tým, že tieto aktivity prebiehajú v priebehu celého roka, keďže samotné výročie SNP je v čase školských prázdnin. Zároveň pripomenul, že zväz má 20.000 členov, z ktorých 4000 sú priami účastníci bojov a 35 členských organizácií. Dodal, že minulý rok sa po dlhom čase podarilo prvýkrát dosiahnuť, že do zväzu vstúpilo viac členov, ako ich ubudlo v dôsledku vysokého veku. „Žijeme z dotácie od štátu,“ poznamenal Sečkár s tým, že tento rok bola výrazne nižšia ako vlani. SZPB preto redukoval výdavky, okrem iného prepustil časť zamestnancov, napríklad v centrále z pôvodnej dvadsiatky ostalo len šesť ľudí.

SZPB sa tento rok podieľa na takmer troch desiatkach akcií, ktoré ľuďom pripomínajú odkaz SNP. Centrálne oslavy SNP sa uskutočnia 29. augusta v Banskej Bystrici a zúčastnia sa ich okrem predsedu a tajomníka Ústrednej rady SZPB aj predsedovia a tajomníci oblastných organizácií zväzu. Aktivity pripomínajúce povstanie však prebiehajú už od začiatku leta. Ako prvá významná akcia spojená s oslavami SNP bol Prechod SNP hlavným hrebeňom Nízkych Tatier v dňoch 3. – 9. júla 2011. Po pamätných miestach SNP – Telgárte, Kráľovej holi, Homôlke, Čertovici, Ďumbieri, Chabenci, Latiborskej holi, Prašivej, Donovaloch a v Španej Doline spolu kráčalo 137 jeho účastníkov. Ich zastúpenie bolo zaujímavé – Česi, Nemci, Švajčiari, Angličania, Američania, Kanaďania a z ďalších krajín.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM