Monika Obrtalová Rôzne

Organizovanie táborov podlieha povinnostiam

Aj organizovanie detských letných táborov a iných zotavovacích podujatí podlieha určitým povinnostiam. Skúsenosti odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici však ukazujú, že niektorí organizátori o nich nevedia.

Pri organizovaní zotavovacích podujatí usporiadatelia často nevenujú dostatočnú pozornosť potrebnej dokumentácii o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa, ktoré sa zúčastňuje na podujatí, požiadavkám na zdravotnú a odbornú spôsobilosť osôb pracujúcich na zotavovacom podujatí, požiadavkám na ubytovacie zariadenie a jeho prevádzku, vrátane podmienok na spanie detí, denného upratovania, údajom o kvalite pitnej vody a vody na kúpanie i požiadavkám na spôsob stravovania.

Plnenie povinností organizátora zotavovacieho podujatia kontrolujú v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru Regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí, ktorými sú spravidla školy, cestovné kancelárie alebo aj iné právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie, súvisia s ochranou verejného zdravia, zabránením či obmedzením možného rizika ohrozenia zdravia a rizika vzniku a šírenia prenosných ochorení,“ vysvetlila vedúca odboru detí a mládeže RÚVZ v Banskej Bystrici Katarína Slotová.

Ako ďalej uviedla, zotavovacím podujatím je podľa zákona organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého cieľom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti. „V prípade pochybností, či organizovaný pobyt detí je, alebo nie je zotavovacím podujatím, možno požiadať o informáciu na každom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR,“ podotkla Slotová.

Povinnosťou organizátora takéhoto podujatia je písomne požiadať najmenej 30 dní pred začiatkom jeho konania príslušný RÚVZ (podľa miesta konania zotavovacieho podujatia) o posúdenie zotavovacieho podujatia. V žiadosti musí okrem identifikačných údajov organizátora uviesť aj druh, termín a miesto konania zotavovacieho podujatia, počet detí a osôb na ňom pracujúcich, spôsob stravovania, spôsob zásobovania pitnou vodou a údaje o jej kvalite. V prípade umývania sa detí vo vodnom toku aj údaje o jeho kvalite. Organizátor putovného zotavovacieho podujatia okrem uvedených údajov uvádza aj popis trasy putovania. Posúdenie zotavovacieho podujatia podlieha správnemu poplatku 16,50 eura.

V praxi sa podľa jej slov odborníci často stretávajú s tým, že niektorí organizátori zotavovacích podujatí porušujú zákonnú povinnosť a uvedené podujatia uskutočňujú bez kladného posudku orgánu verejného zdravotníctva. Ďalším nedostatkom pri organizovaní a priebehu týchto akcií je nesplnenie požiadaviek na formálnu stránku žiadosti.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM