Jakub Forgács Správy

Opravy ciest v Bystrickom kraji začnú neskôr: Rozhodnutie padlo po Kotlebovom prísľube

Začne sa s nimi neskôr, ako sa plánovalo. Desiatky kilometrov ciest v 11 okresoch kraja musia na svoje opravy počkať. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Opravy ciest v Bystrickom kraji začnú neskôr: Rozhodnutie padlo po Kotlebovom prísľube
Zdroj: TASR

Opravy ciest II. a III. triedy v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa o niekoľko týždňov posunú. Predseda komisie dopravy pri zastupiteľstve samosprávneho kraja Juraj Družbacký na pondelkovom zastupiteľstve BBSK totiž svoj návrh na prerozdelenie dvoch miliónov eur na opravy ciest stiahol. Urobil tak po tom, ako predseda BBSK Marian Kotleba prisľúbil dať na tento účel ďalších 500 000 eur z rezervy kraja.

„Túto informáciu sme sa dozvedeli len teraz,“ povedal Družbacký krátko po stiahnutí tohto bodu z programu. „Návrh, ktorý som mal predložiť, nezohľadňoval ďalšie prostriedky, preto sme sa aktuálne dohodli, že svoj návrh stiahnem, aby sme v komisii mohli nové peniaze zapracovať do ďalších úsekov ciest,“ dodal.

Nový návrh by mal byť predložený do dvoch týždňov na mimoriadnom zastupiteľstve BBSK.

Podľa pôvodného návrhu sa mali opravovať desiatky kilometrov ciest v 11 okresoch kraja. Navyše, malo ísť do opravy ciest a mosta v okrese Rimavská Sobota približne 480 000 eur. Navrhovanú trasu opravy z Hnúšte na Polom však v rozprave pred stiahnutím návrhu kritizoval poslanec a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý sa zasadzoval o to, aby sa peniaze dali na tie úseky cesty, ktoré využíva omnoho viac ľudí.

Podľa Družbackého by sa v najbližších mesiacoch mohli vyčleniť do obnovy ciest v BBSK ešte ďalšie milióny eur z prebytku rozpočtu. Samosprávny kraj však podľa neho prišiel na tento účel o 25 miliónov eur z eurofondov, ktoré mu boli zastavené pre súdmi stále neukončenú kauzu údajného nelegálneho zamestnávania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM