Monika Obrtalová Kultúra

Ondřej Štveráček Quartet predstaví nový album v Bystrici

Talentovaný saxofonista Ondřej Štveráček patrí už celé desaťročie k najvýraznejším postavám nastupujúcej jazzovej generácie v Čechách. Ondřej Štveráček spolu z ostatnými hudobníkmi príde 4. apríla 2011 predstaviť album „WHAT´S OUTSIDE“, ktorý bol nom

„Toto CD je energické a intenzívne s vysoko moderným nasadením. Ondřejove intonácie a nuance sú jednoducho bezchybné. Vynikajúce CD. Musíte počuť,“ zhodnotil album svetovo uznávaný saxofonista Jerry Bergonzi. Album What´s outside predstavia členovia quarteta v zložení Ondrej Krajňák (SK) na klavíri, Marián Ševčík (SK) za bicími, Tomáš Baroš (CZ) s kontrabasom a samozrejme už spomínaný džezmen Ondřej Štveráček (CZ) na svojom saxofóne.

Ondřej jednoznačne patrí medzi najlepších džezmenov a preto usilovne rozvíja svoj vlastný systém hry na saxofón inšpirovaný jazzovou tradíciou. Na svoje porovnávanie s Johnom Coltranom je Štveráček možno už alergický, ale nemôže sa mu vyhnúť. Coltranův koncept tzv. Sheets of Sound presakuje Štveráčkovým frázovaním a jeho tónový tember sa inšpiruje u rovnakého zdroja. Ondřej Štveráček má s jazzovou legendou spoločné i dokonale zvládnuté jazzové remeslo, neprekvapí ho akékoľvek i krkolomne rýchle tempo, vyrovná sa s ľubovoľne komplikovanou harmóniou, či metrom. V posledných rokoch sa ale v Štveráčkovej hre neodbytne derie na povrch jeho vlastná hudobnícka osobnosť, z čoho ťaží on sám, ale aj jeho poslucháči. Štveráčkov súčasný pohľad na jazz pomáhajú zhmotniť ozajstní jazzoví majstri nastupujúcej generácie.

Kontrabasista Tomáš Baroš je talent, ktorému začína byť Česká republika tesná, pestrá hra temperamentného bubeníka Mariána Ševčíka prezrádza vplyv černošskej bubeníckej školy a sóla klaviristu Ondreja Krajňáka sú ako tečúca rieka. Strhnú vás a môžete sa nechať unášať prúdom. Niet preto divu, že si Ondřej Štveráček ku dlhodobej spolupráci vybral práve tento silný tým, ktorý nechá jeho saxofón v kapele vyniknúť a zároveň s ním prirodzene splynúť.

ddk foto: informuji.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM