Marcel Páleš Kultúra

Okúzľujúce námestie Banskej Bystrice: Aké bolo na jeho počiatku?

Jedinečné banskobystrické námestie pozná zrejme nejeden turista, a to nielen domáci, ale aj zahraničný. Okrem toho, že má tzv. vretenovitý tvar, priťahuje aj inými špecifikami. Viete o ňom viac?

Ilustračný obrázok k článku Okúzľujúce námestie Banskej Bystrice: Aké bolo na jeho počiatku?
Zdroj: Dnes24.sk

Všetky názvy námestia: Námestie SNP, Národného povstania, Andreja Hlinku, Masarykovo, Hlavné námestie, IV. Béla király tér, Fö tér, Ring

Rôzne stavebné zásahy, ktoré v priebehu minulých dôb zasiahli vzhľad „starého mesta“ sa zrejme najmenej dotkli hlavného námestia Banskej Bystrice. Preto aj dnes ho vidíme v nie až tak vzdialenej podobe, v akej sa nachádzalo v dávnejších časoch.

Prečo práve tam?

Čo sa týka podoby, veľkosti aj tvaru námestia, vyvinuli sa už v počiatkoch vzniku mesta. Prečo práve tam? Predovšetkým to bola cesta prechádzajúca brodom cez potok Bystrica pri jeho sútoku s Hronom, ktorá ďalej pokračovala po miernom svahu (dnes Dolná ulica) až k dnešnému stredu námestia, kde sa rozchádzala na dva smery.

Určujúcim javom bolo aj situovanie prvých murovaných (kamenných) domov na juhovýchodnú stranu námestia a tiež dotvorený hradný komplex.

Pod palcom Nemcov

Avšak ešte v takom 13. či 14. storočí domy na námestí neboli vysoké a spojené tak, ako to poznáme dnes. Boli skôr jednoposchodové a oddelené dvormi. Prestavby začali najmä koncom 15. storočia. Dominantné postavenie mali vtedy saskí Nemci.

Rodinné klany?

V období počiatkov mesta Banská Bystrica ako slobodného kráľovského mesta o jeho vývoji rozhodovalo viac-menej len niekoľko najvýznamnejších rodín. Boli to napríklad Petermanovci či Karlovci, neskôr Jungovci, Ernstovci, Königsbergerovci, Glocknitzerov­ci atď.

Neskôr malo veľký význam pôsobenie dvoch významných mužov, a to Jána Thurza a Jakuba II Fugger. Spoločne okrem iných aktivít založili prosperujúci podnik, ktorý sa považuje za najväčší nielen vo vtedajšom Uhorsku. Ich spoločnosť na dlhý čas ovládla ťažbu a trh s meďou.

Pokračovanie článku už čoskoro!

Foto: Permon.eu

Literárny zdroj: Banská Bystrica v premenách času, Ján Baláž, Baja, 2004

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM