Nicole Regecová Rôzne

Zvolenský hudobník Mako v ROZHOVORE: Hejty? Zaujíma ma iba konštruktívna kritika

Zvolenčan Martin Kamatej (25) sa venuje rapu už 10 rokov. V rozhovore si zaspomínal na svoje začiatky aj vtipné situácie z natáčania videoklipov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský hudobník Mako v ROZHOVORE: Hejty? Zaujíma ma iba konštruktívna kritika
Zdroj: Martin Kamatej

Jeho snom vždy bolo mať štúdio a robiť hudbu. Síce sa k tomu ešte profesionálne nedostal, no domácim nahrávacím štúdiom sa už pýšiť môže. U Zvolenčana Martina Kamateja (25), prezývaného Mako, od roku 2012 nahrávalo takmer 150 ľudí. Sám sa čuduje, koľko interpretov na strednom Slovensku je.

Mako je vo Zvolene známy hlavne ako raper a producent. Za sebou má už niekoľko vlastných skladieb či spoluprác – napríklad Keď raz budem bohatý, Za svetlom, Friendzone či Každá piata. Málokto však vie, že hudbu robí 10 rokov. Jeho začiatky siahajú ku skupine Sloboda prejavu. Martin v rozhovore prezradí ako vníma live vystupovanie, hejterov či vtipné príhody z natáčania.

Množstvo ľudí ťa začalo vo Zvolene vnímať po videoklipe Keď raz budem bohatý. To boli tvoje začiatky?

Nie, ja už som dávno predtým rapoval. Prvý song som nahral, keď som mal 15 rokov. Vtedy sme s kamarátmi len tak freestylovali na ulici, pod výklenkami a balkónmi. Ľudia na nás kričali, že buďte už ticho (smiech). Rozhodol som sa svoj prvý song hodiť na net. Keď som to zverejnil, tak mi niektorí písali, že je to super. Vedeli, že mám 15 rokov a bolo to zaujímavé aj preto, že som bol mladý.

Tak ma ľudia nahecovali, aby som to šiel nahrať do štúdia. V tom čase bolo štúdií veľmi málo. Vo Zvolene bolo asi len jedno – metalové (smiech).

Keď vystupuješ live, máš trému?

Absolútne. Veľakrát mi ľudia hovoria, že na stage vyzerám ako doma – je to pravda. To je miesto, kde úplne vypnem a vidím len ľudí a hudbu. Každý má vlastný pocit toho, čo je pre neho najviac – pre mňa toto.

Nebojíš sa, že ťa v komentároch zhejtujú, keď vydávaš niečo nové?

Aj keď dostanem nejaký hejt, nezaoberám sa tým. Jediné, čo ma zaujíma, je konštruktívna kritika. Prečítam si, že toto by som mal robiť tak alebo inak, ale neriadim sa podľa toho. Hudbu budem robiť ako ja chcem. Keď mne prepne a pôjdem do lesa natočiť klip o tom, ako zbieram hríby, tak to spravím a hotovo. Mne je jedno, že mi niekto povie, ako som mohol byť v klipe drsnejší a že som mohol nazbierať viacej hríbov (smiech).

Jeden z najväčších úspechov zožal videoklip Za svetlom. Môžeme tam vidieť veľa ohňa a fakírov. Ako prebiehalo natáčanie?

Natáčali sme to na Zvolenskom zámku v dobovej atmosfére so skupinou historického šermu. Vtipná situácia nastala, keď sme točili na lúke. Bolo nás asi 12 a každý držal v ruke horiacu fakľu. Vyzerali sme ako nejaký Ku-klux-klan. Po pár minútach tam nabehli policajti na aute a svietili na nás. Boli sme vystresovaní, kameraman chcel utiecť (smiech). Radšej sme to hneď dotočili a čím skôr zdrhli. Policajti sa nás potom pýtali, čo za rituály sme robili.

Tie fakle sme si zhotovili sami. Museli sme ísť so sekerou do lesa a narúbali sme si papeky (smiech). Obmotali sme ich mojim starým oblečením a namočili do lampového oleja. Shacovi sa vtedy zlomila na dreve pílka určená na železo (smiech).

Jedna z novších skladieb P.S. vznikla po tom, ako z vašej skupiny Labyrint odišiel Marks. Veľa ľudí si myslí, že to bol odkaz práve pre neho…

Vôbec. Song je o jednom mojom kamarátovi, ktorý ma veľakrát naštval a ja som mu dal mnohokrát šancu. Dlho som sa s ním potom nerozprával a on sa mi po čase ozval. Povedal som si, že dobre, spravím o tom song a ukončím tak jednu kapitolu. Teraz už je všetko v pohode, len si toho človeka držím viacej od tela. Čiže určite to nie je o Markovi. Mrzí ma, že si to myslí veľa ľudí.

Môžeme sa v blízkej budúcnosti tešiť na tvoju novú tvorbu?

V poslednej dobe sa začínam venovať aj videu a zbieram materiál na nové songy. Plánujem aj niečo so Shacom. Keď sa mi podarí zohnať budget, tak by som už konečne rád spravil nejaký celistvý sólový projekt.

Pozrite si videoklipy z Makovej tvorby pod článkom!

Čítajte tiež:

Talentovaný Zvolenčan (20) v extralige: Na Slovensku sa volejbalom uživiť nedá

UNIKÁTNE FOTO: Dvojica vášnivých hotelierov zmenila ubytovňu na nepoznanie

VIDEO: Ukážka z Makovej tvorby
3
Galéria
FOTO: Mladý Zvolenčan Mako (25) sa rapu venuje už 10 rokov
11
Galéria
Zdroj: Martin Kamatej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM