Jakub Forgács Správy

Zvolenská nemocnica skvalitňuje služby: Do lekárskeho tímu pribudne viacero odborníkov

Medzi novými lekármi budú klinická psychologička, psychiatrička a logopedička.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská nemocnica skvalitňuje služby: Do lekárskeho tímu pribudne viacero odborníkov
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Nemocnica AGEL Zvolen prijíma v najbližších dňoch do svojho tímu do Centra pre liečbu parkinsonizmu a extrapyramídových porúch viacero odborníkov. „Týmto krokom je nemocnica opäť bližšie k skvalitňovaniu zdravotnej starostlivosti, na ktorej za ostatné roky precízne pracuje. Súčasťou neurologického centra bude psychologička, psychiatrička, logopedička a pacientom bude v rámci liečby k dispozícii aj cielená fyzioterapia a rehabilitácia,“ uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

Multidisciplinárny prístup

Cieľom centra je podľa slov Pavlikovej najmä multidisciplinárny prístup k starostlivosti o tieto poruchy. Klinický psychológ bude pomáhať v detailnejšej diagnostike kognitívnych porúch (ako je napr. porucha pamäti, pozornosti a pod.), porúch nálady a správania pri parkinsonizme, ale aj iných extrapyramídových porúch. Môže napomáhať aj v kognitívnom tréningu a iných terapeutických postupoch. Prínos psychológa je aj v detekcii psychogénnych porúch, alebo pri rozličných ďalších špecifických situáciách.

„Psychiater bude prínosom v diagnostike, ale hlavne terapii mnohých neuropsychiatric­kých porúch (do ktorých extrapyramídové poruchy patria), napr. v oblasti kognitívnych a psychotických porúch pri Parkinsonovej chorobe, či liečbe komorbidít ako je úzkosť, depresia, obsedantno-kompulzívna porucha pri ďalších extrapyramídových poruchách, ako je parkinsonizmus, dystónia, tikové poruchy, choreatické syndrómy a podobne,“ spresňuje MUDr. Ján Necpál, neurológ a odborník na extrapyramídové poruchy zo zvolenskej nemocnice.

Ďalšie aktuálne správy

Ďalší prínos

Ako spomenula Pavliková, klinický logopéd sa bude venovať správnej diagnostike rozličných porúch reči, fonácie a porúch prehĺtania v rámci celého spektra neurodegenera­tívnych ochorení a takisto ich terapii.

Fyzioterapia zase tvorí nevyhnutnú súčasť v liečbe mnohých extrapyramídových porúch, ako je zvýšená svalová stuhnutosť alebo poruchy chôdze (napr. freezing) pri parkinsonizme, pomáha pri liečbe dystónií, psychogénnych porúch a pod.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM