Stanislav Černák Rôzne

Zvolenská Katedra dizajnu oslavuje: Funguje už štvrťstoročie

Katedra dizajnu na Technickej univerzite vo Zvolene funguje už 25 rokov. Pri tejto príležitosti pripravili zaujímavú výstavu uznávaného rakúskeho architekta, ktorý pomohol pri tvorbe študijných odborov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská Katedra dizajnu oslavuje: Funguje už štvrťstoročie
Zdroj: TASR

Ešte počas tohto týždňa majú možnosť návštevníci Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene vidieť výstavu, ktorá je výberom z polstoročia tvorby rakúskeho architekta, dizajnéra a pedagóga Wolfganga Haipla. Výstava sa koná v rámci voľného výstavného cyklu s názvom 25 rokov dizajnu na Technickej univerzite vo Zvolene, v rámci ktorého plánuje Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov predstaviť v niekoľkých pokračovaniach svoju minulosť, prítomnosť, ako aj vízie budúceho vývoja.

Haipl sa podieľal aj na výučbe

Haipl prispel významnou mierou k vytvoreniu študijných programov v odbore Dizajn na Drevárskej fakulte TU a podieľal sa aj na výučbe. Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov ponúka v súčasnosti možnosti vysokoškolského štúdia v umeleckom odbore Dizajn až v troch stupňoch – v bakalárskych študijných programoch Dizajn nábytku a Interiérový dizajn, v magisterskom programe Dizajn nábytku a novinkou je doktorandský študijný program Dizajn nábytku a bývania.

Projekt Wolfgang Haipl – Materiál je nevinný kurátorsky pripravili niekdajší absolventi štúdia dizajnu na TU – Veronika Kotradyová a Dušan Kočlík. Obaja v súčasnosti tvoria v oblasti nábytkového a interiérového dizajnu. Pôsobia aj ako pedagógovia na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ich profesionálne nasmerovanie významne ovplyvnilo práve štúdium dizajnu na Drevárskej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene, kde najskôr ako študenti, neskôr v praxi ako kolegovia mali možnosť spoznať Wolfganga Haipla.

Aj videoprojekcia

Expozícia pozostáva z plagátov, modelov, prototypov a sériovo vyrábaných výrobkov, ktoré vznikli počas Haiplovej kariéry. Je obohatená o videoprojekciu – medailón s rovnomenným názvom. Premiéra výstavy sa uskutočnila vlani v Hoffmobilien­depote vo Viedni.

Cyklus 25 rokov dizajnu na Technickej univerzite vo Zvolene bude pokračovať v roku 2015 prezentáciou z tvorby mladšej generácie dizajnérov pôsobiacich v súčasnosti na Katedre dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov.

Z histórie

Technická univerzita vo Zvolene sa ako jediná vysoká škola v Česku a na Slovensku dlhodobo zaoberá tvorbou nábytku a interiéru. Jej predchodkyňa – Vysoká škola lesnícka a drevárska vo Zvolene – vznikla v roku 1952, ktorej súčasťou na Drevárskej fakulte bola aj Katedra architektúry nábytku a drevárskych výrobkov. Táto sa v roku 1988 rozdelením a transformáciou vyformovala do podoby dnešnej Katedry dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov. Toto jedinečné špecializované postavenie si udržala až do súčasnosti, čo ju istým spôsobom predurčuje iniciovať aktivity v oblasti obytného prostredia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM