Zvolenčan Kamil Kontšek ukázal svoj talent: V meste nám vyrastá kvalitný someliér!
Viete, kto je to someliér? Ak ste sa s týmto pojmom ešte nestretli, tak vám ho vysvetlíme. Ale pozor, vo Zvolene nám rastú kvalitní someliéri. Na celoslovenskej súťaži sa nestratil ani Zvolenčan Kamil Kontšek.
Prvý ročník súťaže Vitis Trophee Junior 2014 sa konal v Námestove. Zápolenie je určené pre študentov stredných a vysokých škôl, someliérov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov.
V súťaži aj dvaja Zvolenčania
Cieľom súťaže bolo zdôrazniť krásu, ale aj náročnosť tejto profesie a podporiť vychádzajúce talenty, ktoré si zmerali svoje sily. O víťazstvo sa uchádzalo 24 nádejných someliérov z 12 škôl na Slovensku. Svoje zastúpenie mal aj Zvolen.
Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu vo Zvolene vyslala na súťaž dvoch zástupcov. Štvrtáka Safyho Homolu a tretiaka Kamila Kontšeka, obaja študujú odbor Hotelová akadémia. Na súťaž ich pripravoval majster odborného výcviku Peter Chvojka.
V čom si merajú sily?
„Samotná súťaž pozostávala z troch častí. Prvá bola zameraná na teoretické znalosti v oblasti enológie, výroby vína, ako aj v oblasti všeobecného gastronomického rozhľadu. V ďalšej časti súťaže mladí someliéri určovali podľa senzorických vlastností 2 extrakcie vône, degustovali vzorku bieleho vína a rozoznávali 3 vzorky s rozdielnym obsahom cukru. Praktická časť súťaže pozostávala z odborného servisu resp. dekantácie červeného vína,“ prezradila pre Zvolen 24 mama úspešného someliéra Kamila, Ingrid Kontšeková.
Vo finále sa stretli traja najlepší, ich cieľom bolo čo najprofesionálnejšie zvládnuť 4 finálové disciplíny. Prvou bola korekcia vínnej karty, druhou bolo priradenie vybraných nápojov k vybraným jedlám, treťou disciplínou bola degustácia a celková charakteristika dvoch vzoriek vína a kráľovskou disciplínou bol servis šumivého vína.
Víťazkou prvého ročníka sa stala Karin Kovascová z Nových Zámkov. Na druhom mieste skončil Adam Fabián z Nových Zámkov a na treťom mieste sa umiestnil Kamil Kontšek zo Zvolena.
Ako nám ďalej prezradila mama mladého someliéra Ingrid, tak toto umiestnenie nebolo jediným Kamilovým úspechom. „Vlani dokonca vyhral súťaž Euroakademik Gastro v Rimavskej Sobote v kategórii Someliér,“ doplnila.
Kto je vlastne someliér?
Someliér je to hotelový a cateringový profesionál. Je to človek, ktorý radí zákazníkom pri výbere vín a ostatných ušľachtilých nápojov. Úloha someliéra v súčasnej gastronómii sa neobmedzuje iba na korektný servis vína a ostatných nápojov. Preto musí ovládať technológiu výroby vína, vinohradnícku a vinársku legislatívu a jeho pôvod.
„Samozrejmosťou je aj prehľad a vedomosti o ostatných ušľachtilých nápojoch (pivo, destiláty, miešané nápoje, minerálne vody, prírodné šťavy, kávy, čaje). Someliér by mal vedieť aj opísať senzorické vlastnosti vín. Jeho úlohou je správne zladiť jedlá s jednotlivými druhmi vín, preto musí poznať aj suroviny a ich technologické spracovanie pri príprave daného jedla,“ vysvetlila Kontšeková.
Skúsený someliér dokáže vytvoriť vínny a nápojový lístok, zodpovedá aj za nákup, skladovanie, predaj vína a ostatných produktov obsiahnutých v jeho kompetencii. Práca someliéra je spojená s poznaním vyššej kvality života – dobré jedlo v spojení s najlepším vínom, správne podávané v príjemnom prostredí.
Foto: archív Ingrid Kontšekovej