Stanislav Černák Rôzne

Zvolenčan Kamil Kontšek ukázal svoj talent: V meste nám vyrastá kvalitný someliér!

Viete, kto je to someliér? Ak ste sa s týmto pojmom ešte nestretli, tak vám ho vysvetlíme. Ale pozor, vo Zvolene nám rastú kvalitní someliéri. Na celoslovenskej súťaži sa nestratil ani Zvolenčan Kamil Kontšek.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčan Kamil Kontšek ukázal svoj talent: V meste nám vyrastá kvalitný someliér!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý ročník súťaže Vitis Trophee Junior 2014 sa konal v Námestove. Zápolenie je určené pre študentov stredných a vysokých škôl, someliérov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov.

V súťaži aj dvaja Zvolenčania

Cieľom súťaže bolo zdôrazniť krásu, ale aj náročnosť tejto profesie a podporiť vychádzajúce talenty, ktoré si zmerali svoje sily. O víťazstvo sa uchádzalo 24 nádejných someliérov z 12 škôl na Slovensku. Svoje zastúpenie mal aj Zvolen.

Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu vo Zvolene vyslala na súťaž dvoch zástupcov. Štvrtáka Safyho Homolu a tretiaka Kamila Kontšeka, obaja študujú odbor Hotelová akadémia. Na súťaž ich pripravoval majster odborného výcviku Peter Chvojka.

V čom si merajú sily?

„Samotná súťaž pozostávala z troch častí. Prvá bola zameraná na teoretické znalosti v oblasti enológie, výroby vína, ako aj v oblasti všeobecného gastronomického rozhľadu. V ďalšej časti súťaže mladí someliéri určovali podľa senzorických vlastností 2 extrakcie vône, degustovali vzorku bieleho vína a rozoznávali 3 vzorky s rozdielnym obsahom cukru. Praktická časť súťaže pozostávala z odborného servisu resp. dekantácie červeného vína,“ prezradila pre Zvolen 24 mama úspešného someliéra Kamila, Ingrid Kontšeková.

Vo finále sa stretli traja najlepší, ich cieľom bolo čo najprofesionál­nejšie zvládnuť 4 finálové disciplíny. Prvou bola korekcia vínnej karty, druhou bolo priradenie vybraných nápojov k vybraným jedlám, treťou disciplínou bola degustácia a celková charakteristika dvoch vzoriek vína a kráľovskou disciplínou bol servis šumivého vína.

Víťazkou prvého ročníka sa stala Karin Kovascová z Nových Zámkov. Na druhom mieste skončil Adam Fabián z Nových Zámkov a na treťom mieste sa umiestnil Kamil Kontšek zo Zvolena.

Ako nám ďalej prezradila mama mladého someliéra Ingrid, tak toto umiestnenie nebolo jediným Kamilovým úspechom. „Vlani dokonca vyhral súťaž Euroakademik Gastro v Rimavskej Sobote v kategórii Someliér,“ doplnila.

Kto je vlastne someliér?

Someliér je to hotelový a cateringový profesionál. Je to človek, ktorý radí zákazníkom pri výbere vín a ostatných ušľachtilých nápojov. Úloha someliéra v súčasnej gastronómii sa neobmedzuje iba na korektný servis vína a ostatných nápojov. Preto musí ovládať technológiu výroby vína, vinohradnícku a vinársku legislatívu a jeho pôvod.

„Samozrejmosťou je aj prehľad a vedomosti o ostatných ušľachtilých nápojoch (pivo, destiláty, miešané nápoje, minerálne vody, prírodné šťavy, kávy, čaje). Someliér by mal vedieť aj opísať senzorické vlastnosti vín. Jeho úlohou je správne zladiť jedlá s jednotlivými druhmi vín, preto musí poznať aj suroviny a ich technologické spracovanie pri príprave daného jedla,“ vysvetlila Kontšeková.

Skúsený someliér dokáže vytvoriť vínny a nápojový lístok, zodpovedá aj za nákup, skladovanie, predaj vína a ostatných produktov obsiahnutých v jeho kompetencii. Práca someliéra je spojená s poznaním vyššej kvality života – dobré jedlo v spojení s najlepším vínom, správne podávané v príjemnom prostredí.

Foto: archív Ingrid Kontšekovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM